Acasă SOCIAL Tara unde violul este considerat distractie

Tara unde violul este considerat distractie

Incercati sa va inchipuiti o tara unde femeile au o sansa mai mare sa fie violate decat sa invete sa citeasca, o tara unde violul in grup este considerat o activitate distractiva, o tara atat de corupta moral, incat unul din patru barbati a agresat sexual o femeie.

In aceasta suferinta tacuta traiesc milioane de femei din tara numita Africa de Sud. Aici nu este vorba de un stat subdezvoltat, unde saracia, foamea si bolile ar distruge orice simtaminte ale civilizatiei, ci de o tara nou-industrializata, cu o valoare a produsului intern brut ce o plaseaza printre primele economii ale lumii.

Intr-adevar, cele mai dezvoltate zone ale Africii de Sud sunt concentrate in jurul a doar cinci mari orase, anume Johannessburg, Cape Town, Port Elizabeth, Pretoria si Durban, restul tarii avand probleme grave cu rata mare a somajului, dezvoltarea precara, omuciderile si epidemia de HIV/SIDA.

Insa si in acele regiuni infloritoare agresiunile sexuale sunt iesite de sub control. Intr-un studiu efectuat in Johannesburg si Pretoria, aproape jumatate din barbatii intervievati au recunoscut ca au siluit o femeie.

Violul este socotit o experienta placuta

Dezgustatoare este si mentalitatea barbatilor. Intr-un studiu facut de Interpol, aproape un sfert din barbatii care stiau pe cineva care a fost victima unui viol erau de parere ca si pentru acestea agresiunea a provocat placere. Acelasi lucru este relevat si de un alt studiu al UNICEF asupra baietilor inrolati in scoli. Din 120.000 de baieti, 40.000 au raspuns ca violul este pentru fete o experienta placuta.

Abuzul sexual, o metoda de a-si arata puterea

Pentru acestia e si o forma de a castiga respect si fac totul cat se poate de vizibil, ca intreaga comunitate sa fie martora la aceasta expunere a puterii lor. Victima, care sufera traume nu numai fizice, dar si psihice nu este pentru ei decat un mijloc de a obtine aceasta putere. Nu se gandesc ca ranesc o fiinta umana, pentru ei victima e doar un obiect in cadrul unui joc, dupa cum spune si o vorba foarte celebra in aceasta tara. Femeia nu este perceputa ca o fiinta ce poate sa isi ia propriile decizii, deoarece ea nu are forta de a si le impune.

Aceste conceptii abjecte tradeaza colapsul unei tari care pune accent pe dominatia masculina in toate aspectele vietii. Tot ceea ce conteaza este forta si brutalitatea pe care o exercita barbatul, fara a lua in considerare consecintele actiunilor lui asupra altor oameni si dreptul sau inalienabil de a-si impune puterea si vointa in mod indiscriminatoriu.

Au fost documentate cazuri in care o femeie era violata, iar partenerul ei era fortat sa fie martor la aceste acte de o nemasurata cruditate, doar ca atacatorul sa isi demonstrateze superioritatea.

Regimul de apartheid a condus la legitimizarea violentei ca metoda de raspuns in fata tuturor nemultumirilor si a reusit sa treaca dincolo de el, imprimandu-se in intreaga societate sud-africana. Deficientele economice, lipsa unor principii si a unei morale care sa uneasca o comunitate au avut ca efect canalizarea frustrarilor barbatilor catre acel segment al populatiei foarte vulnerabil si lipsit de aparare.

Nu exista dreptate pentru victime

Femeia care isi cauta dreptatea in justitie este ostracizata de comunitatea in care traieste, deoarece recunoasterea actului de viol este dezonoranta pentru victima. In aceasta lume halucinanta, vina apartine in totalitate partii vatamate, iar cei responsabili, de regula, scapa. Chiar daca sunt implicate autoritatile, asta nu garanteaza nimic. Sistemul judiciar nu scapa nici el de aceste prejudecati, rata de incarcerare a vinovatilor fiind mai mica de un procent.

O problema sistemica

In Africa de Sud, unul din patru barbati violeaza o femeie, iar de-a lungul vietii lor aproape jumatate din femei vor pica victime acestui tip de agresiune sexuala. Institutiile nu pot reactiona si lua actiune impotriva acestui flagel.

Exit mobile version