28.3 C
Brăila
vineri, iunie 2, 2023
AcasăAdministratieEmbleme brailene. Monumentul lui Traian

Embleme brailene. Monumentul lui Traian

In anul 1906, cand se implineau optsprezece veacuri de la cucerirea Daciei de catre romani, brailenii ridicau in mijlocul urbei lor un frumos monument comemorativ,  dedicat imparatului Traian.

Ideea ridicarii monumentului dedicat imparatului roman a fost favorizata de vizita unui grup de studenti italieni, la 29 septembrie 1902. Cu aceasta ocazie s-a hotarat ca, in amintirea acestui eveniment, sa se ridice in centrul orasului statuia imparatului Traian, ca simbol al infratirii poporului roman cu cel italian.

Fondurile necesare au fost adunate prin subscriptii publice si din incasarile obtinute la serbarile populare si scolare, organizate cu acest scop de un comitet de initiativa, format din profesori ai Liceului Nicolae Balcescu, condus de Nicolae Chicireanu, profesor de limba franceza si doctor in filozofie si litere al Universitatii din Bruxelles.

Ca model pentru chipul imparatului au fost folosite doua statui vechi, una aflata la muzeul de la Florenta si alta gasita in Serbia, printre ruinele unei asezari romane. 

La dezvelirea statuii din 8 noiembrie 1906, s-au tinut numeroase discursuri, inaugurarea monumentului avand un larg ecou in intreaga tara, acesta fiind primul ce se ridica pe pamant romanesc marelui imparat si in acelasi timp, primul monument ce se ridica in Braila. Au participat oficialitati din Bucuresti in frunte cu ministrul cultelor C. Disescu, numeori ziaristi, oaspeti din tara si o multime de braileni care au asistat la festivalul organizat de elevii Liceului Nicolae Balcescu.

Ridicarea monumentului a starnit si adversitati. In primul rand a protestat oficial Biserica Ortodoxa, deoarece Traian a fost un mare prigonitor al crestinilor. In al doilea rand monumentul a fost criticat pentru “taierea bratelor”  deoarece “Traian nu-si pierduse bratele in razboaie. N-ar fi admis natiunea.” Asa se face ca elevii au inceput sa ocoleasca gradinita, penrtu ca “cineva jignise sentimentele noastre nationale.” Dincolo de aceste consemnari, grupul statuar din bronz, cu soclul de piatra si marmura, evoca constiinta genezei daco-romane si este o emblema de neinlocuit a Brailei. La baza soclului, pana in anii 1947- 1948, a figurat inscriptia “Ridicat in al 40-lea an de glorioasa domnie a M. S. Regelui Carol I”.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro
- Advertisement -https://cciabr.ro/servicii-cciabr/cursuri/

Most Popular

Comentarii recente