In luna decembrie a anului 1869 a fost terminata constructia statiei CFR Braila, denumita pe atunci casa de cantonieri, condusa de un sef al statiei ferate. In prealabil Compania Strussberg, care asigura constructia caii ferate Roman-Bacau-Adjud-Marasesti-Tecuci-Barbosi-Galati-Braila.Faurei-Buzau-Ploiesti-Bucuresti Nord (gara Targoviste), a achizitionat terenul unde urma sa se construiasca gara Brailei, platind despagubiri pentru morile de vant, carciumile si casele de locuit ce ocupau acest teren.
La 4/16 octombrie 1871, Tribunalul de Arbitri anuleaza Concesiunea Strubberg deoarece lucrarile erau executate de o calitate necorespunzatoare, altele nu erau terminate sau erau deja deteriorate dar in privinta cladirilor garilor s-a hotarat pastrarea arhitecturii asa cum o concepuse Compania, dupa modelul celor din Prusia.
Societatea Actionarilor C.F.R. va prelua continuarea lucrarilor inclusiv a cladirilor garilor de pe traseul de mai sus si va definitiva gara Brailei .
Punerea in functiune provizorie a liniei de cale ferata Braila-Bucuresti la 23 decembrie 1870, ceea ce a insemnat o crestere simtitoare a exportului de grane prin Braila si in ianuarie 1872, darea in exploatare definitiva a liniei Braila-Buzau.
Documentele atesta ca la 6 mai 1877, patru monitoare turcesti au bombardat Braila si un obuz a cazut asupra statiei de cale ferata cu cateva minute inaintea sosirii marelui duce Nicolae.
La 5 iulie 1941 intr-un bombardament aerian a fost distrusa o aripa a garii, inregistrandu-se cinci morti si trei raniti.
Un alt reper din viata garii, anume acela al infiintarii la 1/13 noiembrie 1873 a oficiului telegrafo-postal, desfiitat in 1890, reinfintat la 1/13 aprilie 1896 si desfiintat pentru a doua oara la 3/15 iunie 1898.