28.3 C
Brăila
vineri, iunie 2, 2023
AcasăAdministratieAtractiile Brailei- Parcul Natural Balta Mica a Brailei

Atractiile Brailei- Parcul Natural Balta Mica a Brailei

Parcul Natural Balta Mica a Brailei o arie protejata de interes international, situate in judetul Braila pe teritoriul comunelor Bertestii de Jos , Chiscani,Gropeni, Marasu si Stancuta.

Insula Mica a Brailei  este una dintre cele mai importante insule sub aspect stiintific si turistic din cele 7 insule. Are o suprafata de peste 9500 hectare. Parcul Natural Balta Mica a Brailei este o zona umeda de importanta internationala, iar pe o suprafata de 205 kilometri patrati, conserva ultimele complexe de ecosisteme acvatice, terestre si mixte in regim liber de inundatie, ramase in urma indiguirii baltilor Brailei si Ialomitei.
In urma studiilor efectuate in Parcul Natural Balta Mica a Brailei, au fost identificate 216 specii de plante superioare, atat specii lemnoase, cat si plante ierboase.
In aceasta zona umeda o importanta deosebita o are padurea. Ea are capacitatea de a regla echilibrul dinamic si ecologic, devenind un factor de stabilitate pentru intregul complex de ecosisteme acvatice si terestre. Vegetatia lemnoasa este reprezentata de plopisuri de plop negru, amestecuri de plop alb si negru si zavoaie de plopi indigeni si salcii, iar vegetatia acvatica cuprinde 32 de specii de plante, cel mai des intanite fiind algele verzi, albastre si alegele silicioase.
In urma indiguirii si desecarii Baltii Brailei, Balta Mica a Brailei este singura zona in regim liber de inundatie de pe cursul Dunarii. Parcul Natural Balta Mica a Brailei se mandreste cu un numar de 206 specii de pasari, ceea ce reprezinta 53% din avifauna Romaniei.
Cele 11 specii de mamifere identificate in parc sunt protejate prin legislatia nationala si putem enumera: vidra si bizamul, mistretul, capriorul, pisica salbatica, cainele enot, iepurele de camp, vulpea, nevastuica, dihorul, bursucul. Din parc nu lipsesc nici amfibienii si reptilele reprezentate de:sarpele de casa, sarpele de apa, testoasa de apa, broasca de lac mica, broasca de lac mare, broasca rosie de padure, broasca sapatoare, buhaius de balta cu burta rosie, broasca raioasa bruna si tritonul cu creasta.
Ihtiofauna cuprinde 60 de specii de pesti, dintre 12 sunt specii strict protejate: scrumbia de Dunare, avatul, zvarluga, porcusorul de nisip, sabita, rasparul.
In interiorul parcului este interzisa vanatoarea, pescuitul este permis doar populatiilor locale.

Parcul Natural Balta Mica a Brailei, avand o suprafața de 24555 ha, inclusiv brațele Dunarii și zonele dig-mal, este situat in lunca inundabila a Dunarii, intre Campia Brailei și Insula Mare a Brailei, fiind delimitate astfel:
N: Extremitatea din aval al Insulei Fundu Mare, Km 175 pe Dunare in dreptul Municipiului Braila

S: Extremitatea Ostrovului Constantin, km 237 pe Dunare langa podul Giurgeni Vadu-Oii

V: Digul care protejeaza Campia Baraganului intre municipiul  Braila și Podul Giurgeni Vadu-Oii

E: Digul care protejeaza Insula Mare a Brailei, continuandu-se pe digul dobrogean de la podul Giurgeni Vadu-Oii pana la locul unde se desparte brațul Macin din brațul Valciu

CAI DE ACCES IN PARC

Singurul mod de a ajunge in Parcul Natural Balta Mica a Brailei este traversarea brațelor Dunarii cu ambarcațiuni mici sau cu bacul, avand puncte de plecare localitațile din jurul Balții Mici a Brailei.

Balta Mica are doua porți principale de acces: mun. Braila la nord și drumul european E60 de la ambele capete ale Podului Giurgeni Vadu Oii


RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro
- Advertisement -https://cciabr.ro/servicii-cciabr/cursuri/

Most Popular

Comentarii recente