Morile Violatos și Valerianos & Lykiardopoulos, monumente istorice abandonate
Fabrica de faina a fost una dintre cele mai faimoase mori din Europa. Panait Violatos a fost, intre 1889-1892, asociat la Moara Millas, premiata cu medalia de argint la Expozitia Internationala de la Paris. Apoi a demarat ambitiosul proiect al construirii celei mai moderne mori din sud-estul Europei si cu o mare capacitate de productie. Cladirea Fabricii de faina Panait Violatos a fost construita in anul 1896 pe malul Dunarii, fara aprobarea consilierilor si in ciuda interpelarii facute de senatorul Butarescu in Senatul Romaniei, despre violarea legii sanitare in cazul amplasarii morilor cu aburi pe malul Dunarii. Moara situata in port avea sase niveluri, dintre care doua ocupate de depozitele colosale de fainuri de toate calitatile, fiind legata de fluviu printr-un tunel subteran, in care o instalatie mecanica asigura descarcarea cerealelor, din slepuri direct in fabrica. Energia electrica si motoarele aduse din Braunschweig, permiteau desfasurarea unei activitati continue. Mecanicii-sefi si mesterii morari erau adusi din strainatate.
Datorita motorului Gottlieb Luther, de 1.000 de cai putere, si electrificarii, activitatea de productie se putea desfasura fara intrerupere, realizandu-se pana la 150 tone de faina pe zi. In iunie 1948, fondul industrial al Morii Violatos, aflat sub sechestru judiciar, a trecut in patrimoniul statului. Cladirea a fost dezafectata, dar i s-au repartizat alte destinatii care au mentinut-o in circuitul economic pana in anul 2000.
Fabrica automata de faina Valerianos & Lykiardopoulos, amplasata in apropierea docurilor, a fost data in folosinta in decembrie 1912. Era apreciata drept cea mai mare si moderna moara din intreg Orientul. Cladirea monumentala, cu cinci niveluri, formata din corpuri articulate ca volume distincte, ocupa o suprafata de 11.000 mp. La inaugurare avea o forta motrice de 1.200 cai putere si o capacitate a instalatiei de pana la 40 de vagoane de grau pe zi. Cea mai mare parte din productia de faina, de calitate superioara, era exportata in Turcia, Grecia, Algeria, Egipt. Fabrica automata de faina Valerianos & Lykiardopoulos a consolidat, prin performantele sale tehnice si prin calitatea produselor, intaietatea Brailei in industria moraritului.
Dupa nationalizarea din 1948, intreprinderea si-a continuat activitatea sub firma Fabrica de paine „Nicolae Balcescu”, avand in momentul privatizarii in jur de 1.200 de angajati. Declinul ei a inceput dupa anul 2010, iar starea actuala a cladirii se apropie de colaps.
Vazute dinspre Dunare, morile impresionau prin soliditatea si grandoarea arhitecturii si creau impresia ca orasul intreg creste din substanta lor. Ele glorificau vizual prosperitatea orasului si o asezau, sugestiv, sub semnul graului.