In vremuri de altadata, oamenii isi iubeau cu adevarat orasul si ar fi facut orice sa il vada infloritor. Oameni care isi doreau ca locuitorii orasului sa se bucure de tot ce este mai bun si mai frumos.
Astazi pare o utopie, dar oamenii acestia au existat, iar unul dintre ei a fost Dumitru Ionescu, un filantrop care a fost, pentru o vreme, primarul Brailei. Pare de domeniul inimaginabilului in zilele noastre ca un primar sa isi lase averea orasului. La inceput de secol insa, acest lucru era un gest nu numai de marinimie, ci mai ales de dragoste faţa de orasul natal.
Când se vorbeste de Dumitru Ionescu se vorbeste despre omul care a lasat mostenire Brailei cea mai frumoasa cladire a sa, „Teatrul Comunal”. Dar actualul teatru „Maria Filotti” nu a fost construit de el, cum mulţi cred, ci de fraţii Rally, George si Demostene. Dumitru Ionescu cumpara cladirea pentru aproape 1 milion de lei (valoare considerabila la 1900, când leul avea acoperire in aur), de la care proprietarii care se imprumutasera de la el de o suma insemnata din bani.
Dumitru Ionescu a fost un personaj interesant. A facut avere din comerţul cu carţi si papetarie, a avut o librarie si, ulterior, isi extinde afacerile luând in arenda mai multe mosii. Iniţial Bucu-Cornatele, din judeţul Ialomiţa, si Cioara-Tataru, din judeţul Braila. Apoi ajunge sa cumpere marea mosie Onesti din judeţul Bacau si multe proprietaţi in Braila.
Era deja un om avut. De-abia atunci a intrat in politica si a parcurs mai multe etape in cariera politica. In 1883 este ales deputat si apoi senator de Braila. Devine primarul Brailei intre anii 1906 – 1910.
Nu a avut copii si a lasat fabuloasa sa avere de 3 milioane de lei, prin testamentul scris la incheierea mandatului de primar, Primariei Braila. Se dispunea in testament instituirea de burse pentru copii si elevi, ajutoare pentru saraci, renovarea cladirilor donate, dar si construirea unei catedrale si a unui spital de copii, lucru care nu se va intâmpla niciodata.