CCR tine cu dintii de pensiile speciale pentru parlamentari. Le da banii inapoi “saracilor” pentru care se inchisese un robinet din bani publici, in urma cu un an de zile, odata cu eliminarea pensiilor speciale.
La loc comanda!
La peste un an de la eliminerarea pensiilor speciale, printr-un vot dat de toate partidele cu exceptia UDMR (care s-a abtinut), CCR a decis faptul ca pasul legislativului a fost unul gresit, proiectul fiind unul neconstitutional. Astfel, parlamentarii vor avea din nou pensii speciale, iar fostii parlamentari si-ar putea primi înapoi banii pierduti, inclusiv pentru perioada în care s-a aplicat legea si au ramas fara pensii, intervalul martie 2021 pana în prezent
Decizia CCR trebuie insa motivata si sa fie publicata si în Monitorul Oficial. Prin urmare, fosti alesi de la aproape toate partidele care au trecut prin Legislativ vor beneficia în continuare de pensii de serviciu, care variaza între 2.000 de lei si 14.930 de lei (cei cu mai mult de trei mandate). In februarie 2021, luna cand au fost desfiintate aceste pensii speciale, nu mai putin de 827 de deputati si senatori beneficiau de ele.
Curtea Constitutionala a discutat joi, 5 mai, solicitarea celor 5 fosti parlamentari braileni care au dat statul in judecata, dar si a celorlalti parlamentari din toata tara, iar rezultatul a fost pe placul lui “Varga&Company”.
„Judecatorii Curtii Constitutionale nu au intrat pe fondul legii, ci au declarat neconstitutionala procedura prin care a fost adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Potrivit surselor HotNews.ro judecatorii au constatat ca legea este neconstitutionala datorita faptului ca proiectul de lege a fost dezbatut si adoptat în regim de urgenta de catre Parlament desi procedura nu a fost declansata oficial”, anunta hotnews.ro.
Sa vina banii!
Potrivit schemei de plata a acestor pensii, parlamentarii care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 vor primi, lunar, 2.000 de lei. Parlamentarii care au avut un mandat plin, de patru ani, primesc în fiecare luna 4.448 de lei. Pentru doua mandate, pensia speciala este de 8.896 de lei. În sfarsit, pentru trei sau mai multe mandate, pensia speciala lunara depaseste 10.000 de lei. Si, pentru ca tacamul sa fie complet, odata cu decizia Curtii Constitutionale, toti fostii parlamentari vor trebui sa primeasca pensiile speciale pe ultimele 15 luni de zile, de cand ele au fost anulate.
Fostul deputat Vasile Varga a intins mana la pensia speciala pe care o pierduse la inceputul anului 2021. Alaturi de alti 121 de fosti parlamentari au dat in judecata secretariatele Camerei Deputatilor si Senatului, solicitand instantelor sa le oblige la repunerea in plata a pensiilor speciale pe care le primeau inainte de februarie 2021. Pensiile respective au fost abrogate in aceeasi luna.
Cinci fosti parlamentari braileni au „daramat” anularea pensiilor speciale
In Braila, cinci parlamentari nemultumiti ca li s-au “inchis robinetele” au dat in judecata, anul trecut, statul pentru a isi recupera veniturile pentru care “au trudit” mandate intregi.
Acestia sunt: fostul deputat PNL Vasile Varga – ales in 2012 pe listele USL din partea PNL si in 2016 pe listele PNL Braila, avand la activ doua madate, Ionel Alexandru – ales senator pe listele FSN in legislatura 1990-1992 si pe listele PRM in legislatura 2000-2004, Gheorghe Dumitru Moisescu – ales deputat pe listele PRM in mandatul 2000-2004, Marioara Nistor – aleasa deputat pe listele PP-DD in mandatul 2012-2016, trecuta in 2014 la UNPR, Petre Petrica – deputat ales pe listele FDSN (PDSR) in legislatura 1992-1996.
Se pare ca notarul Vasile Varga nu se mai satura de bani, iar indemnizatia de revolutionar si beneficiile materiale de care se bucura in aceasta calitate nu l-au mai multumit. Printre acestea privilegii enumaram scutirea de la taxele si impozitele pe proprietate, terenuri gratuite, cumpararea sau inchirierea cu prioritate a unui spatiu comercial, prioritate la asigurarea unei locuinte din fondul public al localitatii de domiciliu, servicii medicale si medicamente gratuite.
Va reamintim ca Vasile Varga, in calitate de fost deputat, a actionat in instanta statul roman, inaintand o actiune in contradictoriu cu Parlamentul Romaniei, cauza ce a facut obiectul dosarului nr. 732 / 113 / 2021, aflat pe rolul Tribunalului Braila – Sectia I civila.
