Acasă Administratie „Armata” de prostituate de lux folosita pentru straini

„Armata” de prostituate de lux folosita pentru straini

Jurnalistii occidentali dezvaluiau in primele zile dupa caderea regimului Ceausescu despre „armata de prostituate de lux” a Securitatii din Romania comunista. Prabusirea regimului Ceausescu a scos la iveala o multime de secrete intunecate ale Romaniei din anii de comunism. Interesul presei occidentale pentru Romania a crescut odata cu accesibilitatea jurnalistilor straini, iar informatiile senzationale despre evenimentele petrecute in tara au facut inconjurul lumii.
Un astfel de subiect a fost prostitutia, fenomen tinut sub control de autoritatile comuniste, denuntat public de Nicolae Ceausescu, insa folosit de Securitate pentru a-si atinge scopurile.  In primele zile din anul 1990, presa occidentala publica relatari despre modul in care Securitatea controlase in comunism prostituatele de lux, accesibile strainilor sositi in Romania. Securitatea, urata Politie Secreta din Romania, conducea o armata de prostituate de clasa inalta folosite pentru a fura secrete si contracte tintite de la oameni de afaceri straini. Modele si dansatoare au fost recrutate pentru a-i ademeni pe acestia cu alcool si sex si de a obtine informatii de la ei. Securitatea si Partidul Comunist le ofereau fetelor protectie maxima si le asigurau o viata libera de orice hartuire de catre Politie.

Fetele Securitatii pasau informatii despre planurile si tacticile oamenilor de afaceri straini sositi in Romania, inainte de intalnirile importante. Dar informatiile lor le puteau pune in pericol, iar multe dintre ele ajungeau in inchisoare, atunci cand cand cadeau in dizgratie. Securitatea inabusea orice activitate a prostituatelor, in afara de propria sa retea. Unele fete cautau soti straini pentru a putea pleca din Romania, dar cele mai multe doreau valuta si sa obtina bunuri de lux, cum erau cosmeticele, greu accesibile romanilor obisnuiti. 
In Romania, prostitutia a fost scoasa in afara legii in 1949, iar femeile care o practicau au fost „reintegrate” in societate printr-un proces de reeducare. Cele mai multe prostituate isi incepeau activitatea de indata ce terminau liceul si erau tinere care au ajuns in Capitala din satele si orasele de provincie. Se minunau de placerile Bucurestiului, aglomeratia, cinematografele, localurile si hotelurile marelui oras si de sentimentul anonimitatii si al permisivitatii. Cu un simt al aventurii, natural la varsta lor, fetele contrastau viata de oras cu existenta lipsita de culoare de acasa, relata autorul articolului. Cand vine seara, insa, lucrurile devin complicate, mai ales daca fata nu are unde dormi. Este agatata de cate un barbat, care o suporta pentru cateva zile, dar se plictiseste de ea si o paseaza unui prieten. In acest fel, ea trece de la un barbat la altul, avand doar relatii superficiale cu fiecare. In final, ea cade in mainile unui peste, care procura fete tinere pentru preturi intre 100 si 400 de lei (intre 22 si 90 de dolari, la cursul oficial). Sunt, doua tipuri de proxeneti: „curati” – cei care isi pun locuintele la dispozitia prostituatelor si „stricati” – cei care trimit fetele pe strazi. Militia organiza frecvent raiduri in Bucuresti pentru depistarea prostituatelor, dar aparent fara prea mult succes Din 200 de femei romance condamnate in anii ‘80 la pedepse de maximum cinci ani de inchisoare pentru parazitism social, 180 erau prostituate, care au fost prinse de militieni „in preajma barurilor, restaurantelor de lux si a caminelor pentru studenti straini, incercand sa aiba relatii cu barbati, pentru venituri obtinute usor, care sa le asigure un mod de viata parazitar”.  Aceste femei aveau, de regula, un nivel satisfacator de educatie, sase dintre ele fiind absolvente de universitati, 40 la suta erau angajate la momentul retinerii lor si un sfert dintre acestea erau muncitoare. Viata acestor femei era tragica jumatate dintre acesta aveau intre doi si cinci copii. Peste jumatate dintre ele detineau locuinte proprii, cel mai probabil obtinute cu ajutorul venturilor suplimentare din prostitutia practicata in timpul liber.

Exit mobile version