Acasă Editorial Eroul din BRAILA asasinat de nemti / A fost EXECUTAT in fata...

Eroul din BRAILA asasinat de nemti / A fost EXECUTAT in fata sotiei

Avem nevoie sa nu ne uitam eroii! Avem nevoie sa stim cine sunt cei carora le datoram mare parte din ce avem astazi!

Sa stim ce au facut, de cat sacrificiu au fost capabili, cu cat curaj au luptat pentru cauza lor, care “intamplator” reprezinta prezentul nostru, sa ne intrebam daca noi, in locul lor am fi facut acelasi lucru si astfel sa ne dam seama de ce EROI sunt doar cativa, se numara pe degete. Cu totii suntem datori vietii cu moartea, dar cati ramanem in memoria urmasilor?

Despre un erou vorbim astazi, un erou despre care nu multi isi mai aduc aminte din povestile bunicilor, despre care foarte putini au invatat: Comisar Alexandru Popovici, seful Politiei Portului Braila– un erou pentru neam.

Braileanul, avansat post mortem General de brigada (1862-1917 ) a fost arestat, torturat si executat in anul 1917, pe timpul ocupatiei germano-turco-bulgaro-austro-ungare a Brailei, acuzat ca a spionat in favoarea trupelor ruso-romane aflate in Moldova. 

In primavara lui 1917, mai precis pe 25 mai 1917, armata germana a scos din apele Dunarii o sticla inchisa ermetic, care avea in interior informatii privind pozitiile si depozitele acesteia. Sticlele cu informatii erau pescuite zilnic de trupele romanesti de la Galati, afland astfel pozitionarea inamicilor.

Ancheta declansata pe tema spionajului a concluzionat ca flota inamica (romano-rusa) stationata la Galati  primea informatii precise despre amplasarea minelor anti-nava pe Dunare prin intermediul unor mesaje transmise prin sticle ce erau duse in aval de curentul fluviului. Dupa investigatii s-a ajuns la concluzia ca autorul mesajului a fost comisarul Alexandru Popovici, seful Politiei Portului Braila. Acesta a fost arestat, impreuna cu sergentul major Gheorghe Radulescu (ordonanta sa). Cel din urma a murit in urma tratamentului la care a fost supus in inchisoare.
Pentru faptele sale, Tribunalul de razboi al Comandamentului German l-a condamnat pe comisarul Popovici la moarte prin impuscare. Cruzime inamicilor a atins puncte incredibile. Sotia comisarului, impreuna cu alti braileni, au fost adusi cu forta la gardul cimitirului „Sfanta Maria”, si obligati sa asiste la executie, la 22 iulie 1917. Dupa executie, reteaua informativa a comisarului Popovici a continuat sa isi indeplineasca sarcinile iar scurgerea informatiilor in sticle, spre Galati, nu a putut fi stopata de plasele germane instalate pe Dunare.


In memoria EROULUI, in cimitirul „Sfanta Maria”, la o aruncatura de bat de locul in care a fost asasinat, a fost ridicata o cruce cu inscriptia: „In acest loc, la 22 iulie 1917, comisarul Alexandru Popovici a fost impuscat de trupele germane, jertfindu-se ca un erou pentru neam”.

Osemintele eroului au fost reinhumate, in anul 1931, cu toate onorurile, in Cimitirul Eroilor „Sfantul Constantin” din Braila.
Fiind erou al Politiei Romane, comisarului Alexandru Popovici i s-a acorat gradul de general de brigada post-mortem, prin decret prezidential, in 1993.

Exit mobile version