22.5 C
Brăila
luni, iunie 5, 2023
AcasăAdministratieMarele rechin alb

Marele rechin alb

Marele rechin alb (numit Carcharodon carcharias) face parte din regnul Animalia, clasa Chondrichthyes, familia Lamnidae. Marimea unui rechin alb poate sa depaseasca 6 metri, fiind unul dintre cele mai mari animale marine. Se hraneste cu balene, foci, lei de mare, pesti etc. Ca pradatori pentru rechinul alb sunt balenele orci. Totodata riscul poate veni si din partea semenilor sai, prada vanata fiind consumata intai de catre cei mai mari si apoi de catre cei mai mici rechini.

Habitatul rechinului alb il reprezinta apele temperate (cu o temperatura cuprinsa intre 12 – 24 grade C), fiind intalnit in special in nord-estul Atlanticului, sudul Africii, in Japonia, Oceania, Chile si Marea Mediteraneana. Populatia cea mai densa de rechini albi se intalneste in sudul Africii, in Insula Dyer.

Masculii ating maturitatea la varsta cuprinsa intre 8 – 10 ani, avand o lungime de 3.5 – 6 metri si o greutate de 680 – 2000 kgFemelele ating maturitatea la 12 – 18 ani, masurand de la 4 la 5 metri si cantarind 1000 – 1900 kg.

Ca si infatisare, rechinii au un bot robust, conic. S-a observat ca atingerea botului cu mana ii imobilizeaza pentru cateva secunde. Au in jur de 44 – 52 dinti. Pe burta sunt albi, partea dorsala fiind de culoare gri, uneori cu o tenta de maro sau albastru.

Vederea de la departare ii este mult mai buna decat cea de la apropiere, el vanand ziua. Marele alb poate detecta o picatura de sange de la 1 km distanta. Rechinii albi sunt ovovivipari, ouale dezvoltandu-se in uterul femelei, la nastere puii fiind capabili sa vaneze pentru supravietuire. In urma unei cercetari in Insula Focii (sudul Africii) s-a observat ca un stomac plin le anuleaza comportamentul agresiv si le mareste predispozitia sexuala.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro
- Advertisement -https://cciabr.ro/servicii-cciabr/cursuri/

Most Popular

Comentarii recente