16.8 C
Brăila
vineri, iunie 9, 2023
AcasăAdministratieSuperstitii si magie

Superstitii si magie

 Oamenii din vechime credeau ca nodurile au o putere speciala, atat benefica, cat si malefica, si de aceea, ele au jucat un rol important in magia, superstitiile si religiile din multe parti ale lumii. Prin intermediul nodului se incerca sa se controleze vremea, boala, moartea, dragostea, casatoria, nasterea, bogatia, prosperitatea, spiritele, demonii si chiar divinitatile.
Nodul foarte complicat facut de regele Gordia, domnitor peste Frigia, la carul sau, era menit sa confere stapanirea imperiului Asiei celui care reusea sa-l dezlege. Alexandru cel Mare a ales o solutie cat se poate de simpla: a taiat franghia carului!
Babilonienii erau convinsi ca prin noduri li se puteau face farmece, indepartate numai cu descantece speciale, de “dezlegare”.
Pentru a se proteja fata ochiul rau, deochi, arabii isi incropeau noduri in barba.
In magie, nodul avea capacitatea sa ingradeasca libertatea de miscare si de actiune.
La asirieni, nodul unui snur pus peste partea vatamata, afectata a corpului unui om avea potentialul de a absorbi raul de acolo. Taierea si aruncarea lui la o raspantie aducea vindecarea celui suferind.Pentru ca cineva sa scape de negi, trebuie sa insire pe o sfoara (rosie) un numar de noduri mai mare cu unu decat cel al negilor sai, si sa o arunce dupa primul cortegiu funerar intalnit, spunand, “Ia-le cu tine, sa putrezeasca in mormant!”
O glezna scrantita, luxata, putea fi vindecata, pare-se, prin amplasarea pe ea a unei mici funii textile albe cu sapte noduri.
In unele parti ale Germaniei, un nod facut in varful unui copac era un remediu nemaipomenit pentru lecuirea gutei.
Orice nod al vestmintelor unei femei pe cale sa nasca trebuia sa fie dezlegat astfel incat nasterea sa fie cat mai usoara atat pentru mama, cat si pentru copil.
In mod asemanator, exista credinta ca nodurile stanjeneau un drum sigur al sufletului unui mort catre viata de apoi, asa ca era important ca ele sa fie desfacute in odaia unei persoane muribunde. Totodata, daca nodurile giulgiului nu erau slabite, eliminate, se zicea ca sufletul decedatului nu va avea odihna.
In Evul Mediu, daca cineva facea un nod in timpul ceremoniei de nunta, cuplul proaspat format era osandit sa nu aiba niciodata copii!Nodul era pe vremuri si un simbol al indragostitilor, al unirii a doua suflete inamorate catre contopire. In Babilon, se luau fire din imbracamintea mirelui si miresei cu care se facea un nod simbolizand uniunea dintre ei.
La rusi, fiindca era alcatuit dintr-un mare numar de noduri, navodul era considerat un remediu sigur de aparare fata de actiunile rauvoitoare ale vrajitoarelor. De aceea, in unele parti, mireasa isi punea, inainte sa se duca la biserica, un navod peste rochia de nunta.
In zona mediteraneana, inainate sa plece intr-o calatorie, sotii gelosi faceau noduri in jurul a doi copaci din apropierea casei lor. La revenirea acasa, daca descopereau ca cei doi arbori erau in continuare legati, puteau fi siguri ca nevasta nu ii inselase!Pentru implinirea unei dorinte, exista ritualul prin care doi oameni trageau de capetele unei sfori pe care se afla un nod pana cand aceasta se rupea. Cel care ramanea in mana cu partea din sfoara cuprinzand nodul putea fi sigur ca dorinta ii va deveni realitate!
Un nod facut la o batista ii impiedica pe oameni sa uite ceva (din pricina diavolului) si ii asigura ca cei care ii vorbeau de rau isi vor musca limba! Irlandezii erau de parere ca atunci cand plecai intr-o calatorie era de bun augur sa-ti faci un nod la batista pentru a te asigura ca te vei intoarce cu bine acasa.
In unele regiuni, marinarii aveau superstitia ca oamenii dotati cu puteri magice pot face un nod fermecat in stare sa “lege” vanturile, furtunile, in decursul unei calatorii pe mare, ocean. Se pare, de fapt, ca ar fi existat trei astfel de noduri. Cand era desfacut cel dintai, se pornea un vant relativ moderat. Cand se dezlega al doilea, se genera o furtuna de o tarie medie, iar cand cel de-al treilea este desfacut, apele erau maturate de un uragan.

Articolul precedentAnunt public
Articolul următorAnunt public
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro
- Advertisement -https://cciabr.ro/servicii-cciabr/cursuri/

Most Popular

Comentarii recente