Polul Nord si Polul Sud sunt cele mai reci locuri de pe Pamant. Cu toate acestea, oricat de asemanatoare ar parea aceste zone, una este mult mai rece decat cealalta. Deci, care dintre ele?
Atat Polul Nord, cat si Polul Sud sunt reci, deoarece pozitiile lor, in partea de sus si, respectiv, partea de jos a planetei inseamna ca nu primesc nicio lumina directa de la Soare. In ambele locuri, Soarele apare mereu jos la orizont, chiar si in mijlocul verilor. In timpul iernilor, Soarele se afla atat de departe sub orizont, incat nu apare luni intregi. In plus, suprafetele albe ale ghetii si zapezii de la poli sunt foarte reflectorizante. Aceasta inseamna ca cea mai mare parte a energiei din lumina Soarelui care ajunge la ei revine in spatiu, mentinand aerul de deasupra acestor suprafete relativ rece.
Desi acesti factori fac ambii poli sa fie reci, Polul Sud ramane semnificativ mai rece decat Polul Nord. Temperatura medie anuala la Polul Nord este de -40 de grade Celsius iarna si de 0 grade Celsius vara. In schimb, mediile de la Polul Sud sunt mult mai scazute: iarna -60 de grade Celsius, iar vara -28,2 de grade Celsius.
Principalul motiv pentru care Polul Sud este mai rece decat Polul Nord consta in diferenta cheie dintre ele. Polul Nord este un ocean, iar Polul Sud este un continent. Arctica (Polul Nord) este un ocean inconjurat de uscat. Antarctica (Polul Sud) este un pamant inconjurat de ocean. Apa se raceste si se incalzeste mai lent decat pamantul, rezultand mai putine extreme de temperatura. Chiar si atunci cand Oceanul Arctic este acoperit de gheata, temperatura relativ calda a apelor sale are un efect de moderare asupra climei de acolo, ajutand Arctica sa ramana mai calda decat Antarctica. In plus, in timp ce Arctica se afla la nivelul marii, Antarctica este cel mai inalt continent, cu o altitudine medie de aproximativ 2.300 de metri. Cu cat urcam mai sus, cu atat devine mai rece.
Atat la Polul Nord, cat si la Polul Sud, stratul de gheata variaza pe parcursul anului, crescand in iernile lungi si intunecate si topindu-se in verile luminoase si din ce mai calde. Cea mai mare parte a acestei variatii a stratului de gheata atat la Polul Nord, cat si la Polul Sud se datoreaza ghetii de mare care pluteste, creste si se topeste in ocean. Deoarece Arctica este aproape complet inconjurata de uscat, gheata de mare care se formeaza acolo nu este la fel de mobila ca gheata de mare din Antarctica. Ca atare, bancurile de gheata arctica au mai multe sanse de a converge, facand de obicei gheata arctica mai groasa cu aproximativ 2-3 metri grosime in comparatie cu gheata de mare a Antarcticii, care este de aproximativ 1-2 metri grosime.