5.9 C
Brăila
marți, decembrie 6, 2022
AcasăAdministratieUnul din marile secrete - Metro-2

Unul din marile secrete – Metro-2

Rusii au tot ascuns diverse lucruri sub Moscova, de-a lungul timpului: biblioteci bizantine, camera de tortura secreta a lui Ivan cel Groaznic sau reteaua de canalizare subterana a  Ecaterinei cea Mare. Asa ca nu e de mirare ca si dictatorul Stalin a dorit sa ascunda si el ceva sub Moscova.

Metro-2 este numele dat unei retele subterane feroviare secrete, construita de Stalin in anii 1930, pentru a permite politiei secrete sovietice sa se deplaseze rapid in jurul orasului, fara sa fie observata. Initial, aceasta retea lega resedinta oficiala a lui Stalin cu Ministerul Apararii, cu buncarele de comanda precum si cu alte facilitati militare. Mai mare si mai extinsa decât reteaua oficiala de metrou a Moscovei, inca nu se stie daca constructia s-a oprit dupa moartea lui Stalin sau daca succesorii sai au continuat s-o extinda.

Sistemul a fost, de asemenea, menit sa serveasca drept protectie impotriva atacurilor nucleare, cu un buncar urias construit sub o suburbie din Moscova (Ramenki), capabil sa gazduiasca pâna la 300.000 de oameni, impreuna cu intreg comandamentul militar sovietic. Exista chiar zvonuri ca reteaua s-ar extinde kilometri intregi dincolo de Moscova, permitând liderilor sovietici sa fuga in cazul in care capitala ar fi fost lovita de un atac nuclear. Exista, de asemenea, zvonuri ca tunelurile au fost folosite de armata pentru a transporta provizii, materiale si personal intre buncare, fara ca toate aceste lucruri sa fie observate.

RELATED ARTICLES
- Advertisement -spot_img

Most Popular

Comentarii recente