Se spune adesea ca blestemele actioneaza mai bine in cazul in care victima este constienta de existenta lor. Adesea si victimele umane ale blestemelor, farmecelor si invocarilor mortii isi accepta „soarta”. Chiar asteptarea mortii o face sa vina. Hrana si bautura sunt refuzate, iar anxietatea acuta poate influenta sistemul nervos simpatic. Tensiunea victimei scade, in timp ce pulsul ii creste; plamânii, paralizati de frica, nu mai pot produce destul oxigen. Colapsul si catalepsia preced mortea. Se pare ca in unele cazuri este suficient doar sa se prezica moartea victimei.
Iata, sa luam doar un simplu exemplu. In 1965, trei doctori canadieni din Labrador au descris in „British Medical Journal” cum mama a cinci copii, cu putin inainte de a implini 43 de ani, a fost supusa unei interventii chirurgicale minore. La inceput, totul parea in regula. Ea si-a revenit. O ora mai târziu, a intrat in colaps, prezentând simptomele unui soc. Niciun tratament nu a avut efect, iar dimineata urmatoare a murit. S-a aflat ca, atunci când avea cinci ani, o ghicitoare i-a prezis ca va muri inainte de a implini 43 de ani. Ani de zile le-a spus fiicelor ei ca va muri inainte de aceasta vârsta; inainte de a se interna, ea i-a spus unei surori ca probabil nu va supravietui anesteziei, si in dimineata operatiei i-a declarat unei asistente ca era sigura ca va muri. Si asa s-a si intâmplat.
Un caz chiar si mai bizar se refera la John Stuart din Anglia. Lui i-a prezis un ghicitor indian in palma ca va muri când va implini 45 de ani, dar mai multa vreme camionagiul cam betivan a ignorat avertismentul. Totusi, cu un an inainte de a implini 45 de ani, a inceput sa se ingrijoreze si s-a lasat de baut. De ziua sa nici n-a iesit din casa. Dupa doua zile s-a anuntat in ziarul local moartea lui John Stuart la a 45-a aniversare. Cumva, ghicitorul a avut si nu a avut dreptate. Erau doi de John Stuart in localitate. Traiau la doar câteva sute de metri departare… si acel John Stuart caruia i se citise in palma era in viata.