5.9 C
Brăila
marți, decembrie 6, 2022
AcasăAdministratieMormantul pierdut al lui Alexandru cel Mare 

Mormantul pierdut al lui Alexandru cel Mare 

Istoricii inca mai incearca sa dezlege misterul mortii lui Alexandru cel Mare, una dintre cele mai faimoase personalitati din istoria omenirii. De ce este faimos? Pentru ca, la un moment dat, el era cel mai puternic om din lume, fiind asemuit unui zeu. A murit el din cauza malariei sau a fost otravit de dusmanii sai?

Insa, o si mai mare enigma, o constituie unde se afla mormantul real al marelui imparatul al antichitatii.

Locatia originala a mormantului lui este subiectul multor speculatii si, intr-un fel, este oarecum similar cu misterul din jurul locului de inmormantare al lui Moise: „Si a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, in pamantul Moabului, dupa Cuvantul Domnului. Si a fost ingropat in vale, in pamantul Moabului, in fata Bet-Peorului, dar nimeni nu stie mormantul lui nici pana in ziua de astazi”. (Deuteronomul 34:5-6). Moise a murit inainte de a intra in Tara Sfanta, spune Biblia. In conformitate cu traditiile evreiesti si crestine, mormantul lui necunoscut este situat undeva in apropiere de Muntele Nebo, care este situat in valea Iordanului. Cu toate eforturile, incercarile de a descoperi mormantul lui nu au avut succes.

Sa revenim totusi la imparatul Alexandru. Acesta, un tanar de 33 ani, regele Macedoniei si stapanitorul lumii cunoscute, a murit brusc in Babilon, pe 11 iunie 323 i.Hr. Intregul imperiu creat ca rezultat al cuceririlor sale a intrat in criza. El a dorit ca trupul sau sa fie aruncat in rau, astfel incat cadavrul sau sa dispara. Astfel, urmasii sai putea sa perpetueze mitul ca el ar fi fost „in mod miraculos” transportat „la locuintele zeilor”, in cer, pentru a petrece eternitatea acolo.

Una din traditiile istorice spune ca trupul neinsufletit al lui Alexandru cel Mare a fost plasat in doua sicrie de aur, unul pus in interiorul celuilalt, care, la randul lor, au fost puse pe un car de aur. Acest car nepretuit nu a fost niciodata gasit. O alta sursa spune ca trupul regelui a fost pus intr-un vas mare de lut, umplut cu miere si apoi pus in sicriu…dar, din nou, nimeni nu stie unde a fost plasat sicriul.

In conformitate cu Diodor din Sicilia, un istoric grec sicilian care a trait intre anii 90-21 i.Hr., cortegiul funerar al imparatului Babilonului a calatorit spre nord, pe o distanta scurta, de-a lungul raului Eufrat. De aici, procesiunea a continuat spre Opis, orasul pierdut din Babilonia, o asezare strategica situata in partea de sud a Iraq-ului modern, fiind situat pe Tigru. Apoi, procesiunea s-a indreptat spre Alexandria ad Issum (acum Iskenderun, Turcia), un oras fondat de Alexandru in 333 i.Hr., pentru a-si consolida victoria sa asupra persilor. Aparent, se pare ca intreg cortegiul funerar al imparatului a urmat un traseu special, care a implicat fie locurile vizitate de catre Alexandru cel Mare, fie cele in care el a obtinut victorii. La acest eveniment funerar, se presupune ca trebuia sa participe o multime de oameni, din diferite locuri ale teritoriilor cucerite de imparat.

Ce s-a intamplat mai tarziu? Daca trebuia sa ajunga in Macedonia, cortegiul funerar trebuia sa continue de-a lungul coastei de sud a Turciei. Dar nu s-a intamplat asa. El, se pare, ca a ajuns la Siwa, in vestul Egiptului, in apropiere de granita cu Libia; aici, in anul 331 i.Hr., Alexandru cel Mare a venit sa consulte ghicitorii oracolului. Preotii de acolo i-au spus ca el va cuceri lumea.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Most Popular

Comentarii recente