5.9 C
Brăila
marți, decembrie 6, 2022
AcasăAdministratieExperientele din apropierea mortii

Experientele din apropierea mortii

Experientele din apropierea mortii (Near Death Experiences- NDE), sunt experiente realistice, profunde si care pot schimba radical viata  oamenilor care au fost fiziologic sau psihologic in apropierea mortii. Ele apar in timpul unui stop cardiac sau al unei come, din cauza deteriorarii functiilor neurologice, a intoxicarilor sau a asfixiei. Aceste experiente pot aparea, de asemenea, si ca urmare a altor evenimente, ca electrocutari, complicatii ale operatiilor sau pierderi masive de sânge. Totodata, ele se mai ivesc si in cazul accidentelor grave sau a bolilor, in care indivizii le e frica ca s-ar putea sa moara.

Cercetarile efectuate in SUA si Germania au aratat ca 4,2% din populatie au raportat ca au avut parte de NDE, estimându-se ca mai mult de 25 de milioane de indivizi s-au confruntat cu asemenea experiente in ultimii 50 de ani. Totodata, aceste studii au aratat ca NDE nu sunt influentate de religie, rasa, statutul economic sau de nivelul de educatie. Asta in ciuda unor opinii conform carora experientele din apropierea mortii ar fi experiente religioase…dar ele nu sunt altceva decât perceptii individuale. Caci, de NDE au avut parte si oameni care nu cred in religie (agnosticii sau ateii).

Desi detaliile difera, NDE sunt caracterizate printr-o serie de caracteristici principale. Cea mai des intâlnita senzatie al celor ce au experimentat apropierea mortii este senzatia parasirii trupului si privirea de sus, de la o anumita distanta, a propriului corp fizic. Chiar si asa, constiinta, perceptiile, memoriile, emotiile sunt nealterate, ceea ce inseamna ca ele nu apartin cu adevarat de creier. In plus, simturile devin mult superioare: auzul este mult mai clar, iar vazul se extinde pâna la 360 de grade. De asemenea, fara trupuri fizice, oamenii cu NDE simt ca pot trece prin pereti si usi, ca sunt liberi sa faca ceea ce vor si ca pot citi gândurile oamenilor.

In timpul stopului cardiac, sângele nu mai circula prin creier. Când se intâmpla acest lucru, activitatea electrica a creierului (masurata cu ajutorul EKG-ului) dispare dupa 10-20 de secunde. In aceasta stare, pacientul se afla intr-o coma profunda. Intrucât functiile creierului sunt distruse grav, pacientii aflati in asemenea stare se asteapta sa nu aiba experiente mentale lucide si clare, de care sa-si poata aminti. Si totusi, studiile efectuate in cazul supravietuitorilor stopului cardiac au aratat ca acestia isi amintesc multe lucruri din perioada in care se aflau in moarte clinica. Aceste studii arata ca perceptiile, constiinta, gândurile si sentimentele pot fi experimentate in cazul in care creierul nu arata vreo activitate masurabila.

Articolul precedentCelebra casa bantuita de fantome
Articolul următorAnunt public
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Most Popular

Comentarii recente