21.9 C
Brăila
vineri, iunie 2, 2023
AcasăAdministratieEmpusa, demonul cu privirea feroce

Empusa, demonul cu privirea feroce

Empusa este un fel de demon pe care Aristofan, in comedia sa Broastele, il reprezinta ca pe un spectru oribil, care-si ia diferite chipuri: de caine, de femeie, de bou, de vipera etc, cu privirea feroce, un picior de magar si unul de plumb, o flacara in jurul capului – un monstru care face numai rau.

Taranii greci si rusi, care mai pastreaza credintele populare legate de acest monstru, in timpul cositului si seceratului tremura numai la gandul ca s-ar intalni cu Empusa, caci acest demon rupe bratele si picioarele cosasilor si seceratorilor, daca acestia nu se arunca cu fata la pamant in clipa cand se arata. In Rusia se spune chiar ca Empusa si demonii de la amiaza, supusi si ei acestui monstru oribil, parcurg cateodata, la amiaza, strazile, imbracati in haine de doliu, si rup bratele celor ce indraznesc sa-i intalneasca si sa-i priveasca in fata. Mijlocul de a indeparta Empusa este sa-i asculti pe cei din vechime, care spun ca trebuie sa-l injuri. Fiecare cu gustul lui!

Vasco da Gama, citat de Leloyer in Istoria fantomelor, spune ca in orasul Callcuta din India exista un templu consacrat demonilor din specia Empusei. Nimeni nu indrazneste sa intre aici, mai ales miercurea, decat dupa orele amiezii, caci daca intri cumva la amiaza vei pieri intr-o clipa.

Epicharme afirma ca faimosul Empusa isi ia felurite infatisari: cand un arbore, cand un bou, cand o vipera, apoi o musca, in fine, deghizat intr-o femeie frumoasa dar totdeauna calcand pe piciorul drept, avandu-l pe stangul  de plumb  sau in forma de picior de magar.

Articolul precedentAnunt public
Articolul următorStalin facea sacrificii umane 
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro
- Advertisement -https://cciabr.ro/servicii-cciabr/cursuri/

Most Popular

Comentarii recente