Sunati la 112 daca sunteti intr-o situatie de urgenta sau daca aveti motive sa credeti ca cineva se afla intr-o situatie de urgenta. O situatie de urgenta este cea in care sunt puse in pericol viata, proprietatea si/sau mediul si care necesita asistenta imediata a agentiilor specializate de interventie (Ambulanta, SMURD, Politie, Pompieri, Jandarmerie, Salvamont).
Cand sunati la 112, apelul dumneavoastra este preluat de operatorul STS din cadrul Serviciului de urgenta 112, in ordinea intrarii in sistem, si gestionat astfel:
Operatorul va adreseaza intrebarile necesare pentru a identifica urgenta. In acelasi timp, completeaza fisa de caz cu informatiile pe care le oferiti.
- Ce urgenta aveti? – Descrieti succint situatia pe care o intampinati.
- Unde se intampla? – Oferiti cat mai exact adresa sau locul unde este necesara interventia.
- Sunt persoane ranite? Care este starea lor? Ce simptome au?
- Cum va numiti?/ Cum se numesc victimele?
- Ce varsta aveti?/ Ce varste au victimele?
Apoi, operatorul STS confirma cu dumneavoastra informatiile privind adresa, va pune in legatura telefonica cu dispecerii agentiilor, in functie de tipul urgentei, si le transmite fisa de caz cu informatiile comunicate de dumneavoastra.
La randul lor, dispecerii agentiilor va adreseaza intrebari specifice pentru a obtine informatii suplimentare necesare interventiei si trimit echipaje in teren.
Pentru a primi ajutor rapid si eficient, este esential sa cooperati cu operatorul STS din cadrul Serviciului de urgenta 112 si cu dispecerii agentiilor!
Incercati, pe cat posibil, sa raspundeti prompt, clar si calm la intrebari, astfel incat operatorul sa poata afla, in cel mai scurt timp, ce s-a intamplat, locul evenimentului si sa poata identifica agentiile care sunt in masura sa intervina.Furnizati datele de contact daca va sunt solicitate (numar de telefon, nume si prenume). Acestea sunt utile atat agentiilor, pentru a va putea contacta daca au nevoie de informatii suplimentare pentru interventie (de exemplu, daca echipajele din teren nu gasesc adresa), cat si dumneavoastra, daca veti avea nevoie de date despre un apel efectuat la 112.
Urmati instructiunile pe care le primiti de la operatorul STS si dispecerii agentiilor de interventie!
Incercati, pe cat posibil, sa tineti telefonul pornit si liber, dupa ce incheiati convorbirea cu dispecerii agentiilor, deoarece este posibil sa fiti contactat din teren pentru informatii suplimentare.
Sunati la numarul de urgenta 112 daca sunteti martor sau sunteti implicat intr-una din situatiile de tipul celor exemplificate mai jos:
gasesc adresa), cat si dumneavoastra, daca veti avea nevoie de date despre un apel efectuat la 112.
Urmati instructiunile pe care le primiti de la operatorul STS si dispecerii agentiilor de interventie!
Incercati, pe cat posibil, sa tineti telefonul pornit si liber, dupa ce incheiati convorbirea cu dispecerii agentiilor, deoarece este posibil sa fiti contactat din teren pentru informatii suplimentare.
Sunati la numarul de urgenta 112 daca sunteti martor sau sunteti implicat intr-una din situatiile de tipul celor exemplificate mai jos:
Accidente (rutiere, la metrou, feroviare, de aviatie, navale)
Accidente montane, in pesteri, canioane
Alte accidente
Incendii, explozii, arsuri (termice, electrice, chimice)
Alunecari de teren, cutremure, fenomene hidrologice/meteo periculoase
Fulgerati/trasniti
Prabusiri (utilaje, constructii, arbori
Persoane inconstiente/constiente cazute in locuri publice
Intoxicatii, probleme respiratorii severe
Hemoragii grave
Febra, lesin
Conflicte, agresiuni fizice, loviri sau alte violente
Omoruri, pruncucideri
Rele tratamente aplicate minorilor
Furturi, talharii, inselaciuni
Folosire armament, gasire munitie/elemente de armament
Distrugeri de bunuri
Consum/trafic de droguri
Evadari
Tentative de suicid
Tulburari ale linistii si ordinii publice
Persoane disparute/gasite/ratacite
Transporturi ilegale de masa lemnoasa
Daca ati sunat la numarul de urgenta 112 din greseala, nu inchideti! Asteptati sa va raspunda un operator STS din cadrul Serviciului de urgenta 112 si informati-l ca nu aveti o urgenta si ca ati apelat din greseala. Astfel, salvam impreuna timp pretios, caci apelurile receptionate pe linia de urgenta care au fost deconectate inainte de a fi preluate
de un operator sau la care nu s-a putut raspunde din cauza unui volum mare de apeluri sunt reapelate de operator in cel mai scurt timp posibil.
Apelurile non-urgente provoaca intarzieri in acordarea de ajutor persoanelor aflate in situatii de urgenta, acest lucru putand avea consecinte fatale.
Apelarea nejustificata a numarului de urgenta 112 poate costa viata unei persoane care are nevoie urgent de ajutor.
Apelarea repetata, cu rea intentie, a numarului 112, fara a avea o urgenta ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz si se sanctioneaza conform legii.
Ne puteti ajuta sa reducem numarul apelurilor nejustificate la 112 informandu-va familia si prietenii cu privire la utilizarea responsabila a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112!
Convorbirile efectuate in sistemul 112 sunt inregistrate!
Apelul la numarul unic 112 este universal si gratuit si poate fi apelat din orice retea de telefonie fixa sau mobila.
Abonatii care apeleaza 112 nu platesc sume suplimentare la factura telefonica.