Acasă Cultura DOVEZI / Mihai Tudose, un hot ca la carte!

DOVEZI / Mihai Tudose, un hot ca la carte!

Voleibalistul Mihai Tudose, colegul de liceu al unui general SRI care se lauda ca il sfatuia in trebile tarii, a terminat liceul Panait Cerna din Braila inainte de Revolutie si i-au trebuit cinci ani sa intre la facultatea de Drept a Universitatii de renume mondial “Dimitrie Cantemir”din Bucuresti. Asta nu l-a impiedicat pe viitorul prim-ministru al Guvernului Romaniei sa se dedice activitatilor academice, sa invete o limba straina – engleza, sa devina cadru didactic, sa devina doctor in stiinte si sa scrie 5 carti. Multe dintre aceste realizari s-au realizat sub umbrela si obladuirea Academiei Nationale de Informatii a SRI.
Acuzat ca si-a plagiat lucrarea de doctorat, Tudose a dat-o prima data ca n-avea cum ca el a scris-o pe o plaja din Grecia continentala, apoi ca a cumparat drepturile de autor pe cateva mii de euro de la un ins care avusese inspiratia s-o scrie inaintea lui, ca sa admita ca mai bine renunta la titlu decat sa se certe el cu toti rautaciosii. Ce n-a zis Misu, asa cum il alinta amicii, este ca boala plagiatului n-a capatat-o cand si-a “scris”lucrarea de doctorat. O avea mai demult!
Prolificul autor Mihai Tudose a scris 5 carti, si anume:
1) Provocari strategice, la care este coautor, carte aparuta in 2007 la Editura Rao;
2) Schimbarea manageriala. Managementul schimbarii, coautor, Editura Academiei Nationale de Informatii a SRI, 2009;
3) Infrastructura critica – model de strategie managerial, Editura Rao, 2010;
4) Razboi, cunoastere, adevar, coautor, Editura Nemira, 2012;
5) Securitatea economica în era transformarilor globale, Editura Rao, 2013.

Cand zice Academia Nationala de Informatii zice ca-i plagiat?

Cand in curtea Academiei mentionate in subtitlu esti interpelat de generali SRI cu apelativul “Tase”, asa cum ti se spunea in curtea scolii, te doare-n bascheti de regulile institutiei in privinta plagiatului, este?
Sa vedem ce scrie in “Ghidul pentru scriere academica” al Academiei Nationale de Informatii, acolo unde Tudose a obtinut gradul didactic de conferentiar universitar si si-a sustinut si lucrarea de doctorat in privinta plagiatului.
Ei bine, in ghidul Academiei scrie negru pe alb este plagiat cand sunt intrunite urmatoarele situatii (cand e cumul este si mai rau):
1) preluarea unui text al unui alt autor, indiferent de suportul utilizat pentru publicare (carte, revista, pagini web etc.), fara utilizarea ghilimelelor si a trimiterilor bibliografice;
2) prezentarea unui citat dintr-un text al altui autor ca parafraza (repovestirea ideii sau a argumentului unui autor), fara utilizarea semnelor conventionale de citare (ghilimele si trimiteri bibliografice);
3) preluarea unui text fara referinte clare, cu modificarea topicii, a unor expresii din cuprinsul sau si/sau inversarea unor paragrafe, capitole etc;
4) compilaţia de fragmente din mai multe surse, fara trimiteri bibliografice clare la textele sursa;
5) utilizarea excesiva a altor surse, in detrimentul propriului aport.

Ultima carte, antrenament de plagiat pentru plagiatul suprem

In 2013, Tudose publica la Editura RAO volumul “Securitatea economica în era transformarilor globale”. Cartea lui Misu are o multime de cazuri, pe care, o parte, le vom detalia mai jos, in care nu sunt indicate paginile din care citeaza sau la care face trimitere, ceea ce incalca una din regulile de baza ale citarii academice. Mai mult, voleibalistul nostru recurge des la preluarea de paragrafe intregi ca si cum ar fi ale lui, adica fara sa puna ghilimele. Pare ca a scris din mintea lui mai mult, dar este o pacaleala.

Dovezi de furt ale lui Mihai Tudose

Iata cateva exemple de incalcare a normelor academice impuse de Ghidul Academiei Nationale de Informatii, situatii des intalnite in cartea lui Mihai Tudose.Pe pagina 49, alin. 5., Mihai Tudose are o nota de subsol care duce la Richard Rosecrance, The Rise of the Trading State, Basic Books, New York, 1986, pp. 16, 160. De fapt, este un paragraf din lucrarea lui Joseph Nye, Viitorul puterii, Ed. Polirom, 2012 (pag. 69, alin. 1). Rosecrance e sursa bibliografica in cartea lui Nye, in cea a lui Tudose ajungand prin intermediul autorului citat. Dacă Mihai Tudose ar fi citat în mod corect, trebuia să specifice atât autorul ideii (Rosecrance), cat si sursa de unde a fost obtinută (Nye).

Pagina 49, alin. 5, apare un paragraf din Nye (pag. 69, alin. 1), fara a fi pus in ghilimele.

Viitorul puterii, pag. 68 – 69 şi, în dreapta, volumul Securitatea economica in era transformarilor globale, pag. 48 – 49 

In paginile 50 – 51, alin. 2, respectiv 1 este un alt paragraf, menţionat la nota de subsol, dar citat fără ghilimele, din cartea lui Joseph Nye (pag. 72 – 73, alin. 2, respectiv 1). Paragraful este copiat cu tot cu o nota bibliografica formulata de Nye: „Vezi Robert O. Keohane şi Joseph S. Nye, Power and Interdependence…”).

Viitorul puterii, pag. 72 – 73 şi, in dreapta, volumul Securitatea economica in era transformarilor globale, pag. 50 – 51

In paginile 52 – 53, alin. 2, respectiv 1, din lucrarea lui Mihai Tudose apare un nou paragraf, tot fara ghilimele, preluat din Joseph Nye (pag. 74), „spart” cu mai multe note de subsol si modificat prin eliminarea catorva cuvinte şi inlocuirea substantivului propriu „Beijing” cu „China. Mai mult, intr-o nota de subsol la Mihai Tudose apare menţionat si economistul chinez citat de Nye, Yao Yang, cu un articol publicat în China Daily, din 2 august 2010: Smart Power Is What China Needs.

Viitorul puterii, pag. 74 – 75 şi, in dreapta, volumul Securitatea economica in era transformarilor globale, pag. 52 – 53

Pe pagina 53, alin. 3 din lucrarea lui Mihai Tudose, apare iar un paragraf copiat din Nye (pag. 80 – 81), fara ghilimele – din care este scoasa o frază –, acesta fiind preluat cu tot cu o notă bibliografica formulată de Nye: „Pentru detalii, vezi Keohane şi Nye…”

Viitorul puterii, pag. 80 – 81 si, in dreapta, Securitatea economica in era transformarilor globale, pag. 52 – 53

La pagina 87, alin. 3, apare un nou paragraf aproape identic cu unul din Nye (pag. 235, alin. 1), dar in cazul acestuia nu există nici ghilimele, nici trimitere la textul original printr-o notă de subsol. Paragraful a fost preluat cu tot cu greaşela aparauta in volumul lui Nye: slogane, in loc de sloganuri.

Viitorul puterii, pag. 234 – 235 si, in dreapta, volumul Securitatea economica in era transformarilor globale, pag. 86 – 87

L-a furat si pe amicul Gabi Vlase, actualul sef al SIE

La pagina 91, alin. 2 există un paragraf, fara ghilimele si fără nota de subsol, luat din lucrarea lui Gabriel VlaseElemente de geopolitică şi relaţii internaţionale, publicat la Rao, in 2012 (pag. 9, alin. 2), paragraf preluat de Mihai Tudose ad-litteram, cu tot cu nota bibliografică inserată in text, care trimite la Geopolitica lui Paul Dobrescu, volum aparut in 2003, la Editura Comunicare.ro. Interesant, insă, dar volumul lui Paul Dobrescu nu este menţionat în bibliografia cărţii lui Gabriel Vlase, pe principiul “cartile din carti se fac”, varianta golaneasca de la Bacau sau Braila, ca doar Tudose se infoaie pe la televiziuni cu prietenul lui Gabi Vlase, ca asa se alinta ei.

Elemente de geopolitica si relatii internationale, pag. 8 – 9 si, in dreapta, volumul Securitatea economica in era transformărilor globale, pag. 90 – 91

Plagiat pe bune, domnu’ Misu

Actualul europarlamentar avea o gluma de campanie, o gluma buna desigur, referitoare la expresia “s-a furat”. Tudose radea de fiecare data cand cineva il anunta ca un banner publicitar al PSD fusese furat cu expresia “S-a furat bannerul. Domnu’ Tudose” si raspundea “Cum dracu’ sa se fure? S-a dat singur jos de pe stalp si a fugit?! Poate vrei sa spui a fost furat, nu s-a furat!”
In cazul cartii supuse atentiei in acest articol este clar ca volumul nu “s-a plagiat”, a fost chiar plagiat de Mihai Tudose, potrivit normelor impuse de Academia Nationala de Informatii!

Exit mobile version