Podul peste Dunare de la Braila ar putea ramane muzeu, cel putin inca 3 ani, desi constructorul Astaldi a promis finalizarea lui si partial a drumurilor de legatura in decembrie anul acesta. Potrivit actualizarii CNAIR, stadiul fizic de executie doar pentru Pod este de 76%.
Directorul general al Companiei de Drumuri, Cristian Pistol a confirmat informatia privind cererea antreprenorului general de a finaliza toate obiectele contractului (Podul suspendat si drumurile de legatura) in 2025. Pentru evaluarea situatiei din santier, seful CNAIR a trimis un consilier personal care sa prezinte daca inaugurarea se amana sau nu.
„Antreprenorul (WeBuild fost Astaldi) a declarat ca podul va fi utilizabil si ca va fi dat in circulatie, din punctul meu de vedere, si discutand cu inginerul cu supervizorul lucrarii acestia nu sunt la fel de optimisti, in acest sens am trimis si un consilier personal acolo pentru a evalua in mod corect posibilitatea de a deschide circulatia la sfarsitul anului. Astaldi a primit un certificat negativ si ar mai primi inca unul. Si premierul a spus ca podul este in intarziere si eu il sustin, pentru ca este in intarziere. Vazand lucrarile eu asa consider, ca nu poate fi deschis, dar fara un raport al inginerului, totusi nu e o parere obiectiva, trebuie sa asteptam evaluarea. Astaldi si-a asumat ca la sfarsitul anului termina Podul si o parte a drumurilor de legatura astfel incat si nu ramana un pod muzeu”, a transmis Pistol conform economedia.ro.
La momentul finalizarii, podul suspendat peste Dunare de la Braila va fi cel mai mare pod din Romania si al treilea din Europa din punctul de vedere al deschiderii centrale si al lungimii. Podul peste Dunare este cea mai scumpa constructie de acest gen din istoria Romaniei de dupa Revolutia din 1989, cu o valoare estimata de 500 de milioane de euro, si al doilea proiect de infrastructura, ca valoare, de pe tot cursul Dunarii, după Portile de Fier.
Contractul a fost semnat in ianuarie 2018, iar constructorul a intrat in teren la sfarsitul anului 2018. Antreprenor general este asocierea italo-nipona Astaldi – IHI Infrastructure, care a castigat licitatia de aproape o jumatate de miliard de euro.
Lucrarile pentru podul cu o lungime de 2 kilometri au inceput efectiv in primavara anului 2019. Investitia presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul judetului Tulcea. Deasupra Dunarii este podul suspendat, in lungime 1,9 kilometri. Podul are trei deschideri: o deschidere principala (1120 m) si doua deschideri laterale de 489,6 m pe malul Braila si de 364,6 m pe malul Tulcea.
De o parte si de alta sunt prevazute doua viaducte de acces in lungime de cate 110 m fiecare. Drumul principal va avea doua benzi pe sens si va lega judetul Braila de judetul Tulcea, iar drumul de legatura spre Macin va avea o banda pe sens, in lungime de 4,3 km. In rest, vor fi realizate intersectii giratorii, 33 de poduri, podete, pasaje si o statie de taxare.