“La noi, la Braila/ La tanti Elvira / Usor se castiga lira / Femeia munceste / Barbatul plateste / Ce bine-i la noi, la Braila”
Frumosul nostru oras, cu nume dar si renume national datorita si din cauza unor braileni buni dar si “ne-buni”, m-a inspirat sa realizez un top patru al cartierelor faimoase, in sensul ironic al cuvantului.
Pe locul patru se afla cartierul Ciocarlia ce are ca principal punct de atractie, de intalnire si de “comert” parcul Musat. Pe bancile coscovite ale parcului se pun la cale mari afaceri cum ar fi transferurile de “marfa proaspata” pentru care Braila este renumita. Zona inconjurata de inaltele blocuri gri este locuita in proportie de 30% de “pestii de uscat”, care s-au inmultit extrem de mult si de repede in perioada de prohibitie a inotatoarelor botoase. Perioada de depunere a icrelor s-a prelungit pe tot anul, cu mici intreruperi de cateva saptamani de Craciun si in luna august.
Pe locul trei in topul celor mai faimoase zone din orasul nostru se afla cartierul Chercea. Zona turistica de maxim interes, Chercea detine unul dintre principalele centre de relaxare si shooping din S-Estul tarii si anume marele TUG, locul in care “marele branduri” ale lumii isi prezinta marfa cu miros de China Town. Tot de acolo se imbraca si inaltele persoanlitati ale Brailei, cutitari de profesie.
Cartierul este faimos si pentru bataile zilnice desfasurate la apusul soarelui, intre betivii de la colt.
Locul al doilea este adjudecat de centrul Brailei, vegheat de ceasul cel greu de descifrat. Tupeul de centru este masurat in numarul injunghierilor facute pe centrimetru de grasime. Taxele de protectie, despre care umbla vorba in targ, se stabilesc si ele in perimetrul sensului giratoriu. Tot in “buricul targului” se desfasoara intalniri sub clar de luna, intalniri ce lasa ca martori covoarele de seminte tesute cu atata pricepere de catre spargatorii profesionisti. Acest cartier este rau famat. Centrul a fost, este, si va fi, SPAIMA civilizatiei urbane …DE CE ? Fiecare face ce vrea, cum vrea pentru ca se poate, se permite orice, nu conteaza nimic, nimeni nu are reguli.
Primul loc il revendica cartierul Brailita, cartier care apare si in clasamentul celor mai nesigure cartiere din Romania, pe locul 18 din 20.
In prezent, Brailita ar putea deveni o importanta atractie turistica pentru strainii doritorii de senzatii tari si de adrenalina. Turistii dornici de palpitatii pot veni in Brailita pentru a vedea pe viu, cum e sa fii jefuit, talharit, amenintat, fugarit, ba chiar si un pic altoit de catre personaje special angajate pentru treaba asta. Este locul ideal unde magicienii cu 7 clase iti fac portofelul sa dispara “in neant” fara sa simti sau sa vezi ceva.
Acea oaza destinata aventurilor urbane te poate face sa dispari din plina strada, dupa care, la finalul „petrecerii”, sa ti se garanteze ca esti in siguranta.
Cartierul Brailita are si propriul “guvernator”, ajutat de aghiotantii sai, “buriceii” mai mici. Impreuna au in grija intreg cartierul Brailita, si dupa cum se stie, in zona nu au fost probleme de impartire a suprematiei. Se implica mai rar in scandaluri, insa gruparea este cea mai importanta pe piata prostitutiei din Braila, si de vreo 15 ani, pe pietele din Italia, Spania si Anglia.
Viata de cartier orbiteaza in jurul unor termeni necesari supravietuirii in zonele gri: respect, tovaras, baieti, gasca, combinatii. Fara acestea, esti un nimeni de cartier si asta este cea mai trista ipostaza, cea de”borfas”. Pe scara ierarhica, trebuie sa se ajunga la functia de boss sau macar de baietas. Braila de cartier are fauna ei specifica, care stie mai bine ca nicio alta fauna sa fluiere, sa “psst-uie” sau sa inoate in apele cristaline ale Elvetiei, Germaniei sau Italiei.
Trist este ca tragediile incep sa se tina lant prin tot orasul. Droguri, interlopi, persoane fara adapost, sinucideri, zone crepusculara, lipsite de control.