28.3 C
Brăila
vineri, iunie 2, 2023
AcasăPOLITICADeputatul Alexandru Popa: Masuri de sprijin pentru sectorul zootehnic

Deputatul Alexandru Popa: Masuri de sprijin pentru sectorul zootehnic

Liderul PNL Braila Alexandru Popa sprijina sectorul zootehnic considerand ca fermierii romani au nevoie de o sustinere puternica in aceste vremuri grele.

“Guvernul Ciuca a aprobat in sedinta de Guvern din data de 21 septembrie Hotararea nr. 1155/2022 privind aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2022, un act normativ asteptat si extrem de important pentru fermierii romani.

Este important de mentionat ca plafonul aprobat de Guvern este de 185.483.810 euro, care se acorda crescatorilor de animale pentru anul de cerere 2022, suma care se va imparti astfel: 1.680.000 euro pentru specia bovine, categoria bivolite de lapte; 13.125.000 euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne; 71.300.000 euro pentru speciile ovine/caprine; 99.324.810 euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte si 54.000 euro pentru specia viermi de matase.

De asemenea, trebuie precizat ca aceasta schema de sprijin va fi finantata de la bugetul de stat, prin rambursare din Fondul European de Garantare Agricola si ca platile se vor face in lei, utilizand cel mai recent curs stabilit de Banca Centrala Europeana anterior datei de 1 octombrie 2022, dupa urmatorul calendar:

-Agentia de Plati şi Interventie pentru Agricultura poate acorda, incepand cu data de 16 octombrie 2022,  plati in avans in cadrul schemelor de plati directe, cu incadrarea in procentul de maximum 70%, prevazut de reglementarile europene in ceea ce priveşte nivelul avansurilor pentru platile directe şi pentru masurile de dezvoltare rurala legate de suprafata şi de animale.

-Incepand cu data de 2 decembrie 2022, Agentia de Plati şi Interventie pentru Agricultura va efectua platile corespunzatoare diferentei intre plafonul alocat fiecarei plati şi sumele calculate şi acordate incepand cu data de 16 octombrie 2022 ca plati in avans.

Consider ca fermierii romani trebuie sprijiniti puternic prin astfel de masuri, care sunt menite sa le protejeze afacerile in acest context economic extrem de complicat. Importanta sectorului zootehnic in economia romaneasca este recunoscuta, astfel, la nivelul Guvernului, care ramane acelasi partener de dialog serios si responsabil pentru fermierii romani. 

Asa cum am mai spus, zootehnia romaneasca are nevoie de o sustinere puternica si de masuri prin care sa asiguram predictibilitate si stabilitate, iar angajamentul PNL si al Guvernului Ciuca ramane ferm in acest sens” a declarat Alexandru Popa, deputat şi preşedinte PNL Braila.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro
- Advertisement -https://cciabr.ro/servicii-cciabr/cursuri/

Most Popular

Comentarii recente