13.9 C
Brăila
marți, octombrie 3, 2023
AcasăCulturaMaria Filotti/ Marea actrita a secolului XX

Maria Filotti/ Marea actrita a secolului XX

La data de 9 octombrie 1883, in Batogu, judetul Braila s-a nascut una dintre cele mai apreciate actrite romane ale secolului XX, Maria Filotti. Prima piesa de teatru a vazut-o in clasele primare. Cum pe atunci nu exista la Braila un liceu de stat pentru fete, in anul 1895 dupa terminarea scolii primare, Maria Filotti a fost inscrisa la o institutie particulara “Scoala secundara de fete”. Examenul de bacalaureat l-a sustinut la Liceul I. C. Massim, finalizand cu o lucrare pe tema “Opera politica si literara a lui Dumitrie Cantemir”. S-a inscris apoi, la Universitatea din Bucuresti la sectiile Literare, Filosofie si Drept. Cel care a determinat-o sa incerce si la Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica a fost Stefan Sihleanu.

Bucuria pentru teatru a fost inspirata in profunzime de maestra Aristizza Romanescu, reusind sa il convinga si pe tatal viitoarei artiste si directoare de teatru, ca scena este locul plin de emotii si bucurii, locul ce ii poate darui nenumarate trairi.

Teatrul a reusit sa o prinda in misterul lui, astfel incat in anul 1905 a facut un turneu cu Petre Sturdza, apoi cu Petre Liciu. Actrita renunta la Facultatea de Drept, iar in anul 1906 sustine examenul de absolvire a Conservatorului. La data de 1 septembrie 1906 semneaza un contract pentru o stagiune la Teatrul National din Iasi, finalizand ultimul an de studii la Facultatea de litere din Iasi. De aceasta data pentru examenul de finalizare a excelat prin piesa “Fratii”, pregatita cu maestrul Nottara, in care dadea replica unor colegi ce isi treceau examenul dar si piesa “Fantana Blanduziei”. Examenul l-a sustinut pe scena Teatrului National Bucuresti, unde a pasit pentru prima data cu acest prilegiu.

In urma examenului este remarcata de Alexandru Davila, director al Teatrului din acea vreme, dorind sa ii ofere un contract. Haralamb Lecca este cel care se opune, afirmand ca este spre binele ei sa mai capete siguranta si incredere. In primul an de cariera la Iasi a jucat in nenumarate piese , avand roluri diverse si controversate.

In cursul turneului cu Agatha Barsescu, aprilie 1907, actrita a fost chemata la Bucuresti pentru semnarea contractului cu Teatrul National din Bucuresti, iar in seara de 29 septembrie acelasi an, debuteaza pe scena teatrului cu rolul Vidrei din “Razvan si Vidra” de Hasdeu.

A avut peste 45 de roluri principale, a juacat in 167 de piese alaturi de marii inaintasi ai teatrului precum  Nottara, Aristizza Romanescu, Agatha Barsescu, Petre Liciu. O persoanlitate desavarsita cu roluri multiple si variate de la regine la cate un om adevarat.

Timp de trei decenii a fost profesoara la Conservatorul de Arta Dramatica Bucuresti. Iar din 1930 a fost aleasa presedinta Sindicatului Artistilor Dramatici si Lirici, a fost membra, ca reprezentanta a Romaniei, in Comitetul International al Societatii Universale de Teatru si societara de onoare a Teatrului National Bucuresti. Marea doamna a teatrului romanesc se stinge din viata la data de 5 noiembrie 1956, in Bucuresti. La dorinta artistei, locuinta sa din Bucuresti, aflata pe str. Vasile Parvan nr.12, Sector 1, a fost transformata in muzeu si deschisa publicului in 1965, incercand sa pastreze intacta atmosfera din timpul vietii artistei. Teatrul din Braila poarta numele Mariei Filotti din 1969.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.ro
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro

Most Popular

Comentarii recente