Acasă Editorial Ana Aslan/ Mitul tineretii fara batranete

Ana Aslan/ Mitul tineretii fara batranete

La data de 1 ianuarie 1897 In Braila s-a nascut Ana Aslan, marea doamna a medicinii romanesti, specialist in gerontologe,academician si director al Institutului National de Geriantrie si Gerontologie.

S-a nascut intr-o familie de intelectuali de origine armeana, fiind cel mai mic dintre cei patru copii ai familiei Aslan. La varsta frageda de 13 ani, Ana isi pierde tatal, iar familia paraseste orasul natal mutandu-se la Bucuresti, unde in anul 1915 absolva “Scoala Centrala”. Primul ei vis la 16  a fost sa devina pilot, reusind sa zboare cu un aparat de mici dimensiuni tip Bistol-Coanda. In cele din urma se decide sa devina medic, facand astfel si greva foamei, pentru a-si indupleca mama sa accepte aceasta dorinta a ei.

In timpul Primului Razboi Mondial, Ana Aslan a ingrijit soldatii din spitalele militare in Iasi. Dupa intoarcerea la Bucuresti in anul 1919, ea a lucrat alaturi de marele neurolog Gheorghe Marinescu. Trei ani mai tarziu, a terminat Facultatea de Medicina, fiind numita preparator la “Clinica II” din Bucuresti.

Dupa o activitate spitaliceasca in diferite centre, in 1949 devide seful Sectiei de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti. Acesta este punctul de plecare al carierei sale de gerontolog. Experimenteaza procaina in afectiunile reumatice, in cazul unui stundent tintuit la pat din cauza unei crize de artroza. Continuarea cercetarilor o face intr-un azil de batrani, obtinand rezultate remarcabile, ce sunt comunicate Academiei Romane. Trei ani mai tarziu prepara Vitamina H3, un produs brevetat in peste 30 de tari – medicamentul minune care a revolutionat speranta de viata. In anul 1980 a inventat impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu, ASLAVITAL un produs geriatric.

La inceputul anilor 80, statul comunist i-a intentat un process doamnei dr. Ana Aslan, din cauza caminului pentru batrani pe care aceasta il conducea, sustinand ca dr. Aslan facea munca benevol fara a cere bani batranilor pe care ii ajuta, lipsind astfel statul de veniturile ce i se cuveneau. O posibilitate a acestei actiuni a statului communist o constituie faptul ca printre persoanele ajutate de doamna doctor se numarau si multi membri ai vechilor familii burgheze. Un alt motiv ar putea fi popularitatea Anei Aslan. In Romania comunista clinica ei aducea venituri de pana la 17 milioane de dolari anual, atragand invidia Elenei Ceausescu.

Dupa cativa ani de lupta in justitie, castiga procesul cu statul, cu un an inaintea mortii sale.

Ana Aslan nu s-a casatorit niciodata, nu a avut copii, iar toata viata sa a dedicate-o muncii. Era o persoana severa , exigent cu colaboratorii, isi dorea mereu performante, era o persoana ambitioasa, intotdeauna elegant si rafinata, acordand o mare atentie aspectului, fapt pentru care carderoba sa era comandata din Italia. Mica sa pasiune inafara medicinii era colectionarea de statuiete cu bufnite.

Ultima ei dorinta a fost sa fie inmormantata crestineste alaturi de familia sa, in cripta Kalindero-Danielopolu. Aceatsa dorinta nu a fost respectata din cauza Elenei Ceausescu, nedorind ca Anei Aslan sa ii fie organizata o slujba religioasa.

De-a lungul vietii Ana Aslan a primit nenumarate premii si distictii internationale.  

A murit la varsta de 91 de ani in data de 19 mai 1988, cu doar cateva zile inainte de inceperea Congresului international de gerontologie, pe care urma sa il conduca. Moartea ei a fost cauzata de complicatiile cardiace aparute dupa o operatie de cancer rectal. Doamna Doctor Ana Aslan este inmormantata in cimitirul Bellu din Bucuresti.

Exit mobile version