Cazematele din Baragan au fost construite la doar o saptamana dupa inceperea celui de-al Doilea Raboi Mondial in anul 1939. Cel mai important obiectiv era linia defensiva Focsani-Namoloasa-Braila, rusii pregatind aliniamentul Nistrului incepand cu anul 1938. Turnarea cazematelor a fost oprita in anul 1941 si reluata mai apoi in 1944.
Reteaua de cazemate construite pe linia frontului Focsani-Namoloasa-Braila este una dintre cele mai importante puncte strategice militare de a aparare, urme ale celui de-al Doilea Razboi Mondial care se poat vedea si astazi, printre culturi de porumb si anexe gospodaresti.
Satul brailean Corbu Vechi – comuna Maxineni este una dintre putinele localitati din Romania care pastreaza si astazi marturii ale trecerii rusilor prin tara noastra.
Dupa razoi, in anul 1951 rusii au incercat sa demoleze tot ceea ce a insemnat linie de aparare, au navalit in satul Corbu Vechi scotand oamenii afara si punand dinamita in cazemate, rezultatul fiind doar suflarea acoperisurilor.
Acum, ramasitele fostei linii de fortificatii se vad peste tot in zona. Dar numai in satul Corbu Vechi mai sunt „folosite”. In unele gospodarii, peretii cazematelor s-au „integrat” in casele locuitorilor. Multe dintre ele au fost transformate, cu igeniozitate, in beciuri racoroase gasindu-si utilizarea pe timp de pace.
Oamenii au participat la construirea acestor buncare. Marturiile lor spun ca inca de la varste fragede 14, 15 ani erau pusi sa sape fundatiile cazematelor fiind treziti inainta rasaritului.
Aliniamentul defensivei era compus din sute de cazemate intinse pe o distant de 180 km intre Focsani si Braila. La aceasta fortificatie sa muncit zi lumina, de punandu-se o munca titanica pentru ca starea de razboi o impunea.
Marturiile acestei munci si a ceea ce a insemnat intrarea rusilor in tara noastra sunt cazematele care nu au reusit sa fie distruse prin explozii.