4.9 C
Brăila
luni, decembrie 5, 2022
AcasăPOLITICACatalin Canciu: "Primarul Dragomir nu a contribuit cu nimic la salvarea Casei...

Catalin Canciu: “Primarul Dragomir nu a contribuit cu nimic la salvarea Casei Memoriale Ana Aslan si nici nu sprijina promovarea ei din punct de vedere turistic”

Catalin Canciu, secretar de stat in Ministerul Antreprenoriatului si Turismului si presedintele Organizatiei Municipale a PNL Braila, se declara revoltat de faptul ca o cladire emblema pentru Braila, cum e Casa Memoriala Ana Aslan, a ajuns sa fie salvata de un privat. Desi Primaria Braila avea drept de preemptiune, primarul s-a “grabit sa dea Scrisoare de negatie”.

“Un eveniment petrecut de curand, respectiv inaugurarea Casei Memoriale Ana Aslan, a scos la iveala inca un subiect legat de lipsa de interes a primarului Dragomir pentru conservarea si promovarea patrimoniului local. Casa in care s-a nascut prof.dr. Ana Aslan, omul de stiinta de renume mondial care a revolutionat medicina, a stat la vanzare timp de 5 ani, fara ca Primaria Braila sa schiteze vreun gest ca ar dori sa o cumpere si sa o transforme in Casa memoriala, asa cum ar fi fost normal. Dimpotriva, primarul s-a grabit sa dea Scrisoare de negatie, pentru ca, asa cum spune legea, municipalitate avea drept de preemptiune asupra acestei cladiri, declarata monument istoric.

A fost nevoie sa vina un privat din Bucuresti, respectiv Fundatia Ana Aslan, ca sa salveze o parte din istoria Brailei! Primarul nu a gasit bani pentru a cumpara aceasta cladire reprezentativa pentru patrimoniul local, dar pentru a organiza lunar tot felul de parade si fanfaronade gaseste bani. Ca sa nu mai spun ca Primaria Braila a incheiat anul 2021 cu un excedent de 56 de milioane de lei, bani economisiti si rostogoliti, cel mai probabil, pentru campania electorala din 2024.

Singura explicatie pentru care Casa Ana Aslan nu a fost cumparata de Primaria Braila este aceea ca nu s-a dorit acest lucru! Pe langa faptul ca nu a contribuit cu nimic la salvarea Casei Memoriale Ana Aslan, primarul Dragomir nici nu sprijina promovarea ei din punct de vedere turistic, dimpotriva. Trotuarul din fata casei este sufocat zilnic de masini, care fac imposibila stationarea turistilor in zona. Singurul loc din care poate fi admirata cladirea este mijlocul strazii. Hal de promovare turistica la Braila!

Chiar si momentul inagurarii Casei memoriale Ana Aslan a fost o rusine pentru administratia locala. Zeci de oameni marcanti din Bucuresti, colaboratori ai savantei, oameni in varsta, veniti cu aceasta ocazie la Braila, au fost nevoiti sa mearga direct pe strada printre masini, pentru a ajunge la autocar, fiind expusi riscului de accidentare, problema semnalata de Gabriel Lala, ghid turistic in Braila –   https://www.facebook.com/photo/?fbid=5642303605792591&set=gm.3022089881416664&idorvanity=1702047383420927 .

Ca sa nu mai spun de pietonii care sunt obligati zilnic sa mearga printre masini pe strada Ana Aslan. Sunt ani de zile de cand oamenii din zona reclama ca masinile personale ale politistilor din sediul IPJ Braila sunt parcate pe trotuarele din fata propriilor case, blocand circulatia pietonilor si ingreunand aprovizionarea riveranilor cu lemne de foc sau alte bunuri. In loc sa se rezolve, situatia se agraveaza de la an la an, pentru ca numarul masinilor anjajatilor IPJ este in continua crestere, intinzandu-se pe mai multe strazi din Centrul Vechi.\

Toate acestea se intampla pentru ca Politia Locala, aflata in subordinea administratiei locale, nu aplica legea. Conform art. 72 din OUG nr. 195/2022 “Este interzisa ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar cand aceasta este permisa, conform indicatoarelor sau marcajelor, latimea minima a trotuarului lasat la dispozitia pietonilor trebuie sa fie de cel putin un metru”. Ori in Centrul Istoric din Braila totul este o sfidare a legii si o bataie de joc!

Consiliul Judetean si Primaria promit de mai multi ani amenajarea unei parcari in zona, pe un teren lasat de izbeliste in plin Centrul Istoric, la intersectia strazilor Mihail Sebastian cu Mihai Eminescu. Este vorba despre o suprafata de 1.252 mp, care a apartinut, pana anul trecut, Consiliului Judetean. Terenul a fost transferat in proprietatea Primariei in mai 2021, cu tot cu promisiunea ca aici sa fie amenajata o parcare, dar a trecut deja un an si jumatate, iar zona arata la fel de jalnic.

Terenul respectiv este transformat in prezent in parcare neoficiala, dar suprafata lui este oricum mult prea mica pentru a face fata numarului de autoturisme cu care politistii vin la serviciu. S-a vorbit despre o parcare supraetajata in zona, dar sansele sunt mici, avand in vedere ca vorbim despre o zona din Centrul Istoric si ar fi nevoie de multe avize pentru un astfel de proiect. Primarul Dragomir nu a realizat nici macar parcarea supraetajata promisa in 2018, la Spitalul Judetean, un proiect pilot cu module Smart Parking, care a ramas in aer.

Concluzia este ca, pe cat este de incarcat de istorie si de cultura orasul Braila, pe atat este de mare dezinteresul primarului Dragomir pentru protejarea si conservarea acestor valori inestimabile. Braila are nevoie de un primar care intelege rostul culturii si al istoriei, nu de unul fara viziune, care ii ingroapa istoria bucata cu bucata!” transmis Catalin Canciu prin intermediul unui comunicat de presa.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Most Popular

Comentarii recente