19.8 C
Brăila
luni, septembrie 25, 2023
AcasăAdministratieCatalin Canciu: "Statiile Smart din Braila, cumparate la pretul unei garsoniere, sunt...

Catalin Canciu: “Statiile Smart din Braila, cumparate la pretul unei garsoniere, sunt niste cutii goale carora le lipseste fix inteligenta. Statii Smart numai bune de spart banii publici!”

“Statiile Smart din Braila sunt smart doar cu numele, pentru ca, in realitate, sunt niste cutii goale, carora le lipseste fix inteligenta. Cumparate in 2019,la pretul de 9.000 de euro bucata, aproape cat o garsoniera la acea vreme, statiile Smart au fost numai bune de spart banii publici.

In ultimii 30 de ani, statiile din Braila nu au fost niciodata un adapost real pe vreme de ploaie, zapada sau soare. Pe timp de ploaie, nici daca te lipeai de geamul din spate, nu reuseai sa scapi de apa, iar pe timp de soare, nu aveai nicio sansa sa gasesti vreo umbra aici.

In preajma campaniei electorale din 2020, Dragomir a venit cu un proiect futurist, numit “Statii Smart”, crezand ca brailenii vor cadea pe spate cand vor auzi cuvantul smart. Hotarat sa concureze la titlul de “Omul care a adus inteligenta in Braila”, primarul smart a instalat in oras 18 cutii goale, fara mult clamatainteligenta artificiala.

Daca ar fi vizitat sau macar ar fi auzit de comuna Brazi din judetul Prahova, ar fi inteles ce inseamna cu adevarat o statie Smart. Cumparate la un pret chiar mai mic decat cel platit de Braila, respectiv 8.000 de euro bucata, statiile Smart din Brazi sunt dotate cu aer conditionat, buton de panica, camere de supraveghere, usi glisante actionate electric, chiar si cu un monitor pe care ruleaza un flux de stiri locale. Pe timpul iernii, in statii functioneaza si caloriferele, astfel incat localnicilor sa nu le fie frig cat timp asteapta autobuzul.

La Braila, s-au cumparat statii Smart numai bune de spart banii, cum spuneam. Una dintre ele, cea din Hipodrom, fiind sparta chiar la propriu,cu toate ca s-a spus ca sunt facute din materiale rezistente, antivandalism.

Desi proiectul prevedea dotarea statiilorcu tehnica inteligenta, gen panouri tip LCD pentru afisarea de reclame si alte informatii, echipamente pentru conexiune la internet si panouri de afisaj pe LED pentru graficele mijloacelor de transport, in final, singurele dotari au fost bancile din lemn. Avand in vedere ca,pentru aceste echipamente electronice trebuia platit un pret separat de cel achitat pentru statiile propriu-zise, Dragomir a decis sa renunte la… inteligenta si sa faca o improvizatie ca la Braila.

Ca o compensare a lipsei echipamentelor electronice moderne, in apropierea a 10 din cele 18 statii, au fost instalate panouri pe care sunt afisate orelor de sosire a autobuzelor. Improvizatie ca la tara, la Braila.Panourile in cauza au fost achizitionate de societatea de transport local “Braicar”, din bugetul propriu.

In total, in municipiul Braila, sunt 238 de statii, respectiv 188 pentru autobuze si 50 pentru tramvaie. Din aceste 283 de statii, doar 18 au fost ridicate la rangul de “inteligente”, restul de 93% fiind lasate repetente. Practic, in cea mai mare parte din orasul european Braila, oamenii sunt lasati in voia naturii sa astepte mijloacele de transport in comun si sunt amagiti de ani de zile cu promisiunea ca intr-o zi inteligenta va ajunge si pe strada lor.

Maretul proiect de cumpararea a celor 18 statii “smart”, care viza sa transforme Braila intr-un smart city,a fost de fapt o investitie paguboasa, care a adus o risipa de 160.000 de euro la bugetul local. Macar daca erau dotate cu wi-fi, asa brailenii ar fi putut naviga pe internet in timpul pierdut cu asteptarea autobuzelor si ar fi putut admira statii Smart din alte localitati ale tarii, dotate cu display smart publicitar, harta interactiva, panouri fotovoltaice, wi-fi, prize USB,chiar si trusa de prim ajutor.

Aceasta nu este singura investitie paguboasa facuta de administratia Dragomir in ceea ce priveste transportul public. Cu cativa ani in urma, SC Braiacar, societate controlata de municipalitate, a achizitionat 9 tramvaie SH din Austria, cu suma de 77.600 euro, care au ajuns la destinatie complet nefunctionale.Nici pana acum se stie cum si daca s-a acoperit paguba,se stie doar ca, pentru aceasta afacere smart, a fost incasat un comision destul de mare. Despre alte afaceri smart derulate de administratia Dragomir o sa detaliez in comunicatul urmator” a declarat Catalin Canciu, secretar de stat in Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, presedintele Organizatiei Municipale a PNL Braila.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.ro
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro

Most Popular

Comentarii recente