22.2 C
Brăila
marți, mai 30, 2023
AcasăPOLITICAAdin Boboc: „Orasul Ianca este luat in stapanire de cainii fara stapan,...

Adin Boboc: „Orasul Ianca este luat in stapanire de cainii fara stapan, care mai au putin si intra in biroul primarului Chirita”

Adin Boboc atrage atentia asupra cainilor fara stapan din Ianca, aducand la cunostinta si faptul ca in urma cu un an, un copil din Perisoru a fost sfasiat de caini. Acesta spune ca singura solutie ar fi organizarea unor campanii de sterilizare a cainilor si informarea cetatenilor cu privire la sanctiunile abandonarii si nesterilizarii animalelor.

            „Orasul Ianca este luat in stapanire de cainii fara stapan, care au impanzit strazile si mai au putin si intra in biroul primarului. Problema cainilor fara stapan, care este scapata total de sub control in Ianca, nu il deranjeaza sub nicio forma pe Fanel Chirita, care o trateaza cu indiferenta, cu toate ca se impiedica zilnic, la propriu, de mai multi caini aciuati chiar in fata Primariei.

            Pentru Chirita nu conteaza nici ca un copil din satul Perisoru a fost sfasiat de caini in urma cu un an de zile. Nu conteaza nici ca oamenii se plang zilnic de numarul exagerat de mare al cainilor din oras si din satele Oprisenesti, Perisoru, Plopu si Tarlele Filiu.

            In loc sa organizeze campanii de sterilizare a cainilor, asa cum se deruleaza cu succes in multe localitati din tara, primarul prefera sa ignore subiectul. Problema e ca il ignora de 8 ani de zile, pentru ca ultima campanie de sterilizare a cainilor a avut loc in Ianca in 2014. De atunci nu s-a mai facut nimic, iar numarul cainilor abandonati pe strazi a crescut de la an la an.

Grupul de consilieri PNL Ianca a avut, numai anul acesta, trei interpelari pe tema cainilor fara stapan aflati pe strazi. Primul semnal a fost tras pe 24 februarie. Prezenta la discutii, sefa Directiei Serviciilor Publice, care raspunde de gestionarea cainilor fara stapan, Anca Dumitrache, a motivat, la acea data, ca situatia este generata de faptul ca adapostul pentru caini din Ianca are doar 69 de custi, spatiu insuficient de cazare pentru numarul mare de caini de pe strazi. I s-a cerut sa transmita o adresa catre Primarie, in care sa solicite o suplimentare de fonduri pentru extinderea adapostului, solicitare pe care nu a facut-o nici pana in ziua de astazi.

Un nou semnal de alarma a fost tras de consilierii PNL pe 30 iunie, iar un altul pe 27 octombrie. Pe 27 octombrie, primarul a dezvaluit adevaratul motiv pentru care nu se implica in campanile de sterilizare si nu suplimenteaza fondurile pentru adapost, solutii pe care le considera ca fiind pierdere de timp si de bani. „Domnilor consilieri, pana cand legislatia nu va fi modificata in directia eutanasierii, nu vom avea solutii pentru disparitia cainilor de pe strazi”, a declarat Fanel Chirita.

In vreme ce in alte localitati ale tarii lucrurile sunt tinute sub control si se gasesc solutii pe actuala lege, primarul Chirita a abandonat problema si asteapta schimbarea legii, iar in tot acest timp fiecare este pe cont propriu in Ianca.

Trebuie pornit de undeva pentru a stopa acest fenomen! O solutie ar fi organizarea de campanii de sterilizare a cainilor, in special a celor cu stapan, pentru ca ei reprezinta sursa principala a cainilor fara stapan. Sunt multe asociatii de protectie a animalelor care organizeaza gratuit astfel de campanii, conditia este sa le pui la dispozitie un spatiu in care sa isi desfasoare activitatea si sa oferi cazare medicului veterinar respectiv. Solicitari in acest sens au venit si pe adresa Primariei Ianca, dar nu s-a obosit nimeni sa le raspunda.

O alta campanie ar fi cea de informare a posesorilor de caini cu privire la faptul ca, potrivit Legii 258/2013, sunt obligati sa ii sterilizeze, altfel risca amenzi intre 5.000 si 10.000 lei. Angajatii Directiei Serviciilor Publice si cei ai Politiei Locale ar trebui sa mearga din poarta in poarta si sa le explice oamenilor beneficiile unei astfel de campanii de sterilizare, sa intocmeasca o evidenta a cainilor cu stapan si sa ii programeze la sterilizat. Dupa cum se vede, exista servicii platite din bani publici care au in sarcina sa se ocupe de acest aspect, nu consilierii locali trebuie sa programeze cainii la sterilizat, asa cum a sugerat ironic viceprimarul PSD, in sedinta CL din 30 iunie. „Haideti sa luam initiativa ca fiecare dintre noi (consilierii locali) sa aducem 150 de caini la sterilizare”, a spus viceprimarul, neincrezator in reusita unui proiect care nici macar nu a demarat.

Oamenii trebuie informati si ca, in cazul in care isi abandoneaza cainii pe strazi, risca amenzi intre 3.000 si 12.000 de lei. Eu cred ca reprezentantii Politiei Animalelor ar trebui sa mearga inclusiv in scoli, pentru a le explica elevilor ce inseamna sa ai grija un catel. Copiii trebuie sa inteleaga ca, atunci cand iei decizia de a avea un catel, ti-o asumi cu toate responsabilitatile, nu il dai pe strada atunci cand te plictisesti de el.

Sa facem si noi lucrurile asezat in Ianca. Sa pornim cu sterilizarea, cu vaccinarea, cu microciparea, cu intocmirea unei evidente a cainilor, cu o pagina de Facebook in care sa fie promovati spre adoptie si abia apoi sa ne plangem ca nu ne-a reusit. E simplu sa spui din start „nu se poate” si sa stai frumos in birou la caldura, in timp ce strazile sunt pline de caini, iar oamenii traiesc zilnic cu teroarea ca oricand pot fi muscati” a declarat printr-un comunicat de presa Adin Boboc, membru PNL Ianca.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro
- Advertisement -https://cciabr.ro/servicii-cciabr/cursuri/

Most Popular

Comentarii recente