Curtea de Apel Bucuresti transforma intr-un cosmar visul brailenilor de a avea un pod peste Dunare, totul din cauza autoritatilor romane. Recent, judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza asocierii de firme care construieste podul peste Dunare de la Braila fiind de acord cu prelungirea cu sute de zile a finalizarii obiectivului, totul din vina autoritatilor din Romania.
Tot jocul de imagine cu podul rasarit din nori, cu podul care face si desface, cu podul care leaga, este praf in ochi, Toata mascarada PSD, de la Tudose la Grindeanu, isi arata hidosenia: nu vom avea anul acesta nici un fel de pod!
Judecatorii au admis apelul Asocierii de firme Webuild (ex Astaldi) – Ihi Infrastructure Systems Co. Ltd și au schimbat in totalitate o deciziei a Tribunalului București de anul trecut, stabilind ca asocierea de firme care construiește podul este indreptatita sa beneficieze de o extensie a perioade de executie a obiectivului de 193 de zile. In plus, CNAIR este obligata prin decizia definitiva a Curtii de Apel București și la plata unor despagubiri reprezentând pierderile și profitul nerealizat de asocierea de firme in urma intârzierilor lucrarilor din motive care nu tin de constructor.
”Admite in parte cererea expertului contabil de majorare a onorariului de expert. Majoreaza onorariul expertului contabil de la 4.000 lei la 8.000 lei. Respinge apelul declarat impotriva incheierii de sedinta pronuntate la data de 26.11.2020, ca nefondat. Admite apelul declarat impotriva sentintei civile nr. 150/26.01.2021. Schimba in tot sentinta civila atacata. Admite cererea de chemare in judecata. Constata ca reclamanta este indreptatita sa beneficieze de o extensie a perioadei de executie de 193 de zile. Obliga pârâta (CNAIR n.r.) la plata catre reclamanta a sumei de 28.808.369,4 lei, reprezentând valoarea pierderilor si a profitului nerealizat. Obliga pârâta la plata catre reclamanta a sumei de 576.167,4 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata – taxa judiciara de timbru – efectuate in prima instanta. Obliga intimata (CNAIR n.r.) la plata catre apelanta a sumei de 296.092 lei, cu titlu de cheltuieli de judecata, din care 288.083,7 lei – taxa judiciara de timbru, 8.300 lei – onorariu expert in constructii si 8.000 lei – onorariu expert contabil. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 15.11.2022”, este decizia Curtii de Apel București. Adica, statul roman trebuie sa plateasca 6 milioane de euro!
Despagubirile pe care trebuie sa le plateasca CNAIR, cu tot cu cheltuielile de judecata, sunt putin peste 6 milioane de euro.
Ramane intrebarea legitima: cat de responsabile sunt autoritatile locale pentru acest dezastru? Vor raspunde?