Deputatul Alexandru Popa pune in discutie printr-un comunicat de presa problema despagubirilor acordate pentru culturile calamitate, rugandu-l pe domnul ministru Petre Daea sa trateze la modul serios si sa rezolve totodata aceste probleme intr-un mod corect pentru fermieri.
“In ultimele zile in spatiul public s-a discutat foarte mult despre problema despagubirilor acordate pentru culturile calamitate si despre faptul ca unii agricultori au ajuns in situatia de a nu putea primi aceste despagubiri.
La nivelul judetului Braila este vorba despre peste 2000 de agricultori aflati in aceasta situatie.
Normele legale prevedeau ca instiintarile pentru culturile calamitate sa se depuna pana pe 15 mai. Apoi, 29 iunie s-a dat ordin de ministru care prelungea termenul de depunere a documentelor respective.
Comisiile de constatare a gradului de calamitare a culturilor au mers in teren in perioada 1-15 august.
Problema este ca pana au ajuns la ei comisiile respective, unii fermieri deja recoltasera si nu s-a mai putut constata gradul de calamitare.
Activitatea in agricultura este de asa natura, incat imediat dupa recoltare incepem un nou flux tehnologic, nu poti amana recoltarea dupa cum ai tu chef. De exemplu, anul acesta intre 1 si 10 iulie a inceput recoltatul la orz. Noi, fermierii, in general, daca intr-un an semanam orz, in anul urmator semanam rapita. Perioada optima pentru semanat rapita incepe la 15 august, deci agricultorii n-au putut intarzia cu recoltarea orzului.
In conditiile in care comisiile de constatare au ajuns la unii fermieri dupa ce acestia recoltasera, este firesc ca membrii comisiilor nu au trecut in procesul verbal un anumit procent de calamitare a culturilor, pentru ca fiecare raspunde pentru ceea ce semneaza, este o chestiune penala.
Solutia pe care o propun eu pentru situatiile in care nu s-a putut constata gradul de calamitare a culturilor este sa se ia ca an de referinta anul 2021, sa se ceara la directiile agricole productiile obtinute in 2021, apoi sa se ceara din contabilitatea fiecarui fermier facturile pentru vanzarile facute in anul curent si tot ce au ei pe stoc, fisele de magazie, ca sa se determine productia pe care au obtinut-o in acest an si astfel, comparativ, determinam gradul in care au fost afectate culturile. Este o solutie simpla, care se poate aplica pentru firmele specializate in domeniu. 2021 a fost din punct de vedere agricol un an normal, deci mi se pare un an de referinta corect.
In cazul producatorilor producatorii mici, care nu sunt autorizati, trebuie sa tinem cont de faptul ca ei nu doar ca isi vand produsele pe carnetul de producator, ci mai pastreaza si pentru consumul propriu in gospodarie. Circa 1000 – 1500 de kg, zic eu, merg in fiecare an pentru consumul propriu. Sunt oameni care au animale, deci se poate scoate de la medicul veterinar un document care sa ateste cate animale are fiecare in gospodarie, ca sa se stabileasca si cat s-a consumat pentru hrana animalelor.
Mai exista o problema foarte mare: formula stabilita pentru calculul despagubirilor este una care defavorizeaza fermierii.
Il rog pe domnul ministru Daea sa trateze la modul serios aceasta chestiune a despagubirilor pentru calamitati, nu in bataie de joc, asa cum a facut-o. Eu inteleg ca domnia sa se considera un profesionist in domeniu si merita tot respectul pentru priceperea de care a dat dovada la vremea lui, dar deja este evident ca i-a trecut timpul si ar fi cazul sa se apuce de numarat cormorani ca simplu cetatean, nu ca ministru.
Modul neglijent in care s-a tratat aceasta chestiune a despagubirilor pentru culturile calamitate are efecte foarte grave.
Am inteles ca domnul ministru Daea a propus o varianta care presupune sa se ia in calcul media ultimilor cinci ani. Daca se face media pe ultimii 5 ani riscam sa nu se mai ajunga la acel procent minim de 30% si fermierii sa nu mai aiba dreptul sa primeasca despagubiri.
Ii cer domnului ministru Petre Daea sa rezolve aceasta chestiune intr-un mod care sa fie corect pentru fermieri, fiindca altfel unii dintre ei vor primi o lovitura devastatoare din punct de vedere financiar. Iar in cazul in care nu este capabil sa faca asta, ii cer public demisia.
In ceea ce ma priveste, am discutat cu o parte dintre agricultorii braileni afectati, am discutat cu reprezentanti ai unor institutii implicate in procesul de constatare a gradului de calamitare si subiectul este o prioritate pentru mine la acest moment, pentru ca nu vreau sa se ajunga in situatia in care fermierii braileni sa fie prejudiciati din neglijenta sau incoerenta ministrului Agriculturii.
In urma acestor discutii am venit cu propunerea prezentata mai sus”, a declarat Presedinte PNL Braila, deputat Alexandru Popa.