Astazi, 20 ianuarie 2023, se implinesc 655 de ani de la prima atestare documentara a Brailei (20 ianuarie 1368). Situata intr-un cadru natural generos, in imediata vecinatate a Dunarii, Braila a devenit cunoscuta, in scurta vreme, ca un important centru comercial, loc de intalnire a produselor transportate de corabiile venite din porturile aflate pe coastele Marii Negre si Mediteranei cu produsele occidentale desfacute aici.
Acest fapt este consemnat si de cronicarul grec Laonic Chancocondil in 1462, cu prilejul expeditiei lui Mahomeed al II-lea impotriva Domnului Tarii Romanesti, Vlad Tepes, cand scria despre Braila “oras al dacilor, in care fac comert mai mare decat in toate orasele tarii”.
Orasul a fost ocupat de catre turci intre anii 1538 si 1540, iar incepand cu anul 1554 pana in anul 1829 a purtat numele de Ibrail. Braila cunoaste o dezvoltare uriasa la inceputul secolului XX, reprezentând un important port de intrare- iesire a marfurilor din Romania. Inca din secolul XIX insa orasul a cunoscut insemnate schimbari precum pavaj si felinare pe strazi, farmacii, statie meteo, aparitia parcului Belvedere, infiintarea unor tipografii, a unui teatru si construirea cailor ferate si a unor fabrici.
Este destul de greu sa faca o ierarhie a obiectivelor care dau identitate orasului. Calator fiind, poti vizita Ceasul baroc din centrul istoric, Catedrala „Nasterea Domnului”, Fantana cinetica, Teatrul „Maria Filotti”, Piata Traian si zona veche a orasului, Casa memoriala Panait Istrati ce se afla in incinta Gradinii Publice, Parcul Monument, Gradina Publica, Gradina zoologica, iar in imediata vecinatate a orasului se poate vizita Statiunea Lacu Sarat. Sa nu uitam nici de Insula Mica a Brailei. Un obiectiv turistic important, situata in partea de sud a insulei este cabana Egreta, construita intre anii 1987 – 1990 cu scopul de servi a ca destinatie de vanatoare pentru Ceausescu.
Personalitati marcante ale stiintei si culturii, unele de renume mondial, au facut cunoscut numele orasului nostru, devenind astfel mandria locuitorilor sai.
Hariclea Darclee devenita una din marile soprane ale lumii, Ana Aslan(1897-1988) – academiciana ale carei produse din gama Gerovital H3 si Aslavital lupta cu efectele imbatranirii si sunt printre cele mai apreciate in lume, Maria Filotti (1883-1956), actrita temperamentala devenita artista a poporului, Diana Mocanu, dubla campioana olimpica la inot – Sydney 2000. Edmond Nicolau este un brailean caruia i se datoreaza crearea Facultatii de Cibernetica Economica in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.
In domeniul literaturii, printre personalitatile legate de Braila ii intalnim pe Fanus Neagu, Dumitru Panaitescu-Perpessicius, Mihail Sebastian. Braila a dat societatii si muzicieni de renume”: Johnny Raducanu, muzician de jazz, Nicu Alifantis, cantaret de muzica folk.
Astazi, despre Braila numai de bine!!
La ceas aniversar, uram tuturor brailenilor “La multi ani!”!