19.4 C
Brăila
vineri, septembrie 22, 2023
AcasăPOLITICASubprefectul Brailei, Adin Boboc (PNL): "Indemnam populatia judetului Braila sa se testeze...

Subprefectul Brailei, Adin Boboc (PNL): “Indemnam populatia judetului Braila sa se testeze pentru hepatitele virale B si C”

Subprefectul Brailei, Adin Boboc (PNL), a participat vineri la Campania de informare, educare si constientizare LIVE(RO)2 – EST, care isi propune prevenirea, depistarea si tratarea pacientilor depistati cu virusul hepatitei B si C in localitatile din judetul Braila. Liberalul trage un semnal de alarma in privinta gravitatii bolilor hepatice si face apel la populatia judetului Braila sa se testeze pentru hepatitele virale B si C.

“Am participat astazi (n.r. 27.01.2023) la Campania de informare, educare si constientizare LIVE(RO)2 – EST, care isi propune prevenirea, depistarea si tratarea pacientilor depistati cu virusul hepatitei B si C in localitatile din judetul Braila.
Salut initiativa Universitatii de Medicina si Farmacie ”Grigore T Popa” din Iasi, alaturi de Asociatia Romana Anti-Sida si Spitalul Clinic de Urgenta ”Sfantul Spiridon” din Iasi de a alege ca popas Braila in cadrul acestei importante campanii de constientizare a populatiei asupra riscurilor generate de bolile hepatice.
Acest ambitios proiect are ca obiectiv furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic si directionare catre tratament a pacientilor cu boli hepatice cronice, secundare infectiilor virale cu virusuri hepatitice B si C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est si Sud-Est.
Organizatia Mondiala a Sanatatii semnaleaza faptul ca Romania se afla pe primele locuri in Europa in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de bolile hepatice cronice, o situatie extrem de ingrijratoare, mai alec ca varsta pacientilor depistati in faze terminale a scazut catre 40-50 de ani. Spitalele sunt pline de pacienti cu boli hepatice cronice, iar listele pentru transplant hepatic sunt depasite mult de posibilitati.
Este important de stiut ca simptomele hepatice sunt “silentioase”, ceea ce face ca bolile hepatice sa fie descoperite mult prea tarziu pentru a fi tratate. Proiectul LIVE(RO)2 – EST isi propune sa faca o schimbare in viata pacientilor care habar nu au in acest moment ca sunt infectati cu virusul hepatitei B sau C.
In fata acestei oportunitati, indemnam populatia judetului Braila sa se testeze pentru hepatitele virale B si C. De asemenea, fac apel la medicii de familie din Braila sa se afilieze proiectului LIVE(RO)2-EST, pentru ca ei constituie baza acestei campanii de informare, educare si constientizare in randul populatiei.
Este imperios necesar ca programele de screening si tratament in hepatitele virale sa fie accelerate, iar in acest proces este nevoie de implicarea concreta a asociatiilor profesionale, autoritatilor, asociatiilor de pacienti, ONG-uri, societatii civile, a tuturor actorilor si decidentilor, care prin actiunile lor pot reduce numarul foarte mare de decese cauzate de bolile hepatice.
Programele de screening si tratament trebuie sa ajunga in comunitatile marginalizate si vulnerabile prin implementarea unor campanii de informare si testare in mediul rural, in zone greu accesibile, unde populatia traieste la limita saraciei, unde exista grupuri etnice, persoane neasigurate, fara adapost sau cu dependente care le pun viata in pericol.

Consider ca este absolut necesara asigurarea accesului nediscriminativ, universal si simplificat la programele de preventie si tratament in acord cu strategia nationala care considera bolile transmisibile o prioritate de sanatate publica“, a transmis Adin Boboc, subprefect PNL Braila.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.ro
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro

Most Popular

Comentarii recente