În ultimele 24 ore subunitățile de intervenție ale inspectoratului au intervenit pentru stingerea a două incendii, astfel:
– duminică, la ora 20.25, Garda de intervenție Făurei a intervenit cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD pentru limitarea și lichidarea unui incendiu la o locuință din localitatea Horia. Au ars trei camere de locuit, o bucătărie, o baie și o anexă gospodărească, cu o suprafață de cca. 80 mp. și bunurile din acestea. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor defect. Intervenția a fost îngreunată de vânt;
– în noaptea de duminică spre luni, la ora 00.25, Garda de intervenție Ianca a intervenit cu două autospeciale de stingere pentru lichidarea unui inecndiu la un vagon de locuit amplasat la o stână de oi, pe raza localității Țepeș Vodă. Au ars izolația vagonului și bunurile din acesta. Cauza probabilă care a dus la porducerea incendiului a fost jarul căzut din mijlocul de încălzire pe materiale combustibile.
La cele două incendii nu s-au înregistrat victime.
Recomandarile pompierilor
Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă ,,Dunărea” al judeţului Brăila, reamintește populației necesitatea respectării măsurilor preventive, înainte și pe timpul utilizării mijloacelor de încălzire.
Pe timpul exploatării pardoselile combustibile să fie protejate cu tablă metalică având dimensiunile de 50 cm x 70 cm, uşiţele focarelor şi cenuşarelor se vor menţine închise, respectarea distanțelor la depozitarea materialelor combustibile (peste 100 cm faţă de sobele fără acumulare de căldură și peste 50 cm faţă de sobele cu acumulare de căldură), evacuarea periodică a cenuşii rezultate, după stingerea completă a resturilor de jar, într-un loc special amenajat.
Pentru prevenirea incendiilor care au ca sursă aparatele sau instalațiile electrice, se va ține cont de următoarele recomandări:
– nu conectați mai multe aparate, simultan, la aceeași sursă de electricitate;
– nu utilizați aparate electrocasnice improvizate sau artizanale pentru încălzirea încăperii, a apei sau pentru gătit;
– nu utilizați prelungitoare cu stratul izolant deteriorat;
– stabiliți prioritatea, succesiunea și durata conectării la rețea a aparatelor electrice de primă necesitate;
– optați pentru calorifere electrice eficiente, care permit setarea temperaturii, cât și sistem de siguranță pentru copii. În același timp, evitați să folosiți caloriferul electric de la aceeași sursă de curent în care sunt incluse și alte aparate, astfel încât instalația de curent electric să nu să se supraîncălzească;
– deconectați de la priză electrocasnicele și încărcătoarele, când nu le folosiți.