16.6 C
Brăila
sâmbătă, septembrie 30, 2023
AcasăInvatamantCatalin Canciu (PNL), despre pericolul de la liceul de Arte „Hariclea Darclee”:...

Catalin Canciu (PNL), despre pericolul de la liceul de Arte „Hariclea Darclee”: “Autoritatile PSD au fost interesate intotdeauna de lucrari foarte scumpe, facute de mantuiala, cu firme de casa abonate pe viata la bugetul Brailei, lucrari care sa fie asumate orbeste de conducerile scolilor”

Corpul B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee” este incadrat oficial in clasa de risc seismic I, ceea ce inseamna ca prezinta pericol major de prabusire in cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. 

In acest context, Presedintele organizatiei municipale PNL Braila, Catalin Canciu considera ca Primaria Braila, in calitate de proprietar al cladirii, este responsabila pentru faptul ca in ultimii ani sute de elevi ai Liceului de Arte „Hariclea Darclee”, care au invatat acolo, s-au aflat intr-un pericol constant, fara ca parintii sa fie informati cat de grava este situatia, desi se stia din 2019 despre acest aspect.

Corpul B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee” este incadrat oficial in clasa de risc seismic I, dupa cum a anuntat Ministerul Educatiei, intr-o lista data publicitatii pe 21 februarie 2023. Culmea, Primaria Brailei, proprietarul cladirii si, implicit, cel care poate finanta orice investitie de acest gen, a stiut de aceasta situatie inca din anul 2019, cand s-a efectuat o expertiza in acest sens. Insa, dupa cum ne-am obisnuit, reprezentantii Primariei nu au facut nimic, pasand motanul in curtea Liceului, ca asa este mai comod, sa ne ascundem dupa diverse pretexte. Cand facem insa o margica, iesim cu surle si trambite sa ne laudam, ca PSD a facut si dres!

Acest Corp B, candva un internat, a fost transformat dupa anul 1990 in cladire a Liceului de Arte „Hariclea Darclee”. Nu s-a tinut cont ca spatiile care serveau ca sali de clasa erau improprii procesului didactic, fiind reduse ca suprafata, ca ferestrele sunt mici, zgarcite in a oferi lumina naturala si sunt dispuse de o parte si de alta a unui holisor in care nu incap doua persoane una langa alta. Dupa montarea tamplariei PVC, umezeala si igrasia au intregit tabloul trist. Pe autoritatile locale nu le-a interesat acest aspect. Deviza „Merge si asa!” functioneza foarte bine la „gospodarii” Brailei.

Este extrem de grav ca, la 4 ani de la incadrarea cladirii in clasa de risc seismic I, tu, autoritate publica, in cunostiinta de cauza, sa nu faci nimic, sa nu cauti o solutie, mai ales ca este vorba de cateva sute de copii care au efectuat cursuri in tot acest timp, cu mucegai, umezeala, cu evidenta unui pericol iminent.

Autoritatea publica a spus si spune mereu public ca este gata sa aloce bani pentru scoli, dar solicita un lung sir birocratic de hartii, inclusiv Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Investitii (DALI), care are costuri considerabile si nu este la indemana unei unitati scolare, mai ales ca pentru toate consolidarile, investitiile si reparatiile capitale cheltuielile se pot face doar din finantarea complementara asigurata de… cine altul decat bugetul local.

Adevarul este unul singur: autoritatile PSD au fost interesate intotdeauna de lucrari foarte scumpe, facute de mantuiala, cu firme de casa abonate pe viata la bugetul Brailei, lucrari care sa fie asumate orbeste de conducerile scolilor.

Despre inactiunile autoritatilor locale in acest caz, mai stiu ceva: tot in anul 2019, cel putin pana in august, cat am fost inspector scolar general, directoarea Liceului de Arte de la acel moment a discutat cu autoritatile locale si era foarte optimista, spunandu-mi personal ca s-a agreat si convenit ca acest corp B sa fie reconstruit!! Eu i-am zis, la acel moment, sa nu se bucure prea repede, ca ar fi o minune sa se intample asa ceva si, uite, ca am avut dreptate!

 Astazi citesc in presa ca parintii nu vor sa-si mai lase copiii sa faca ore in conditiile semnalate. Mai mult, au declarat ca au facut in noiembrie 2022 o petitie catre Primarie pentru relocarea elevilor, dar evident ca nu s-a intamplat nimic. In octombrie 2022, actualul director a facut la Primarie o solicitare de relocare a copiilor, demers inceput cu trei sali de clasa la Centrul „Bunici si nepoti”. Trei sali de clasa! Un liceu cu un astfel de profil, nu se poate reloca imprastiat prin tot orasul, prin diverse spatii, sa vii sa spui: Gata: mi-am facut treaba, m-am spalat pe maini!

Primarul, cel care le stie de altfel pe toate, nu intelege ca activitatea unui astfel de liceu se desfasoara intr-un ansamblu, iar copiii si profesorii nu pot fi plimbati dintr-o locatie in alta, pana la epuizare. Atat poate autoritatea publica locala, administratia PSD, atat poate si vine mereu cu scuze lamentabile. Domnule primar, puteti dormi?”, a transmis prin intermediul unui comunicat de presa Catalin Canciu, secretar de stat in Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, presedintele Organizatiei Municipale a PNL Braila.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.ro
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro

Most Popular

Comentarii recente