Acasă Editorial FOTO Momente emotionante pe platoul din fata Primariei Braila / Zeci de...

FOTO Momente emotionante pe platoul din fata Primariei Braila / Zeci de ucraineni au adus un omagiu victimelor razboiului / Astazi, un an de moarte si suferinta

Un an de la inceperea razboiului in Ucraina. Un an de teroare, frica, de lacrimi pentru miile de ucraineni care au ajuns in tara noastra, in fuga lor din calea bombelor. Au lasat in urma persoane dragi care astazi poate nu mai sunt. Erau mame, tati, copii si bunici. Viata lor a fost curmata intr-o singura clipa. Timp de saptamani întregi trupurile lor au zacut pe strazi.
In memoria celor plecati dintre noi in acest mod tragit, ucraineni care si-au gasit un rost in Braila le-au adus un omogiu in aceasta seara, pe platoul din fata Primariei.

Zeci de persoane, in special femei si copii au aprins lumanari si au onora memoria soldatilor cazuti, dar si a civililor morti, cu un minut de reculegere. Au fost momente cu o puternica incarcatura emotionala. Au fost lacrimi pe obraji, durere, deznadejde. Desi si-au gasit pacea printre noi, brailenii, refugiatii ucraineni spera ca intr-o zi sa se intoarca acasa la ei, fara teama, pentru totdeauna.

Cum am intalnit primii refugiati / Un an de la cel mai emotionant reportaj din vama Siret

Era seara zilei de 27 februarie 2022. Ajunsesem in vama Siret, punctul vamal cel mai tranzitat de ucraineni care fugeau din calea bombelor. Imi amintesc primele fete vazute.
Majoritatea refugiatilor erau copii. Cu glugile in cap, fular la gura, lipiti de mamele lor cu teama sa nu le piarda si pe ele, copii ucraineni au infruntat frigul noptii pana sa intre in adaposturile facute special pentru ei.
Romania era si este vazuta in continuare ca un colt de rai pentru miile de ingeri, cu rucsacurile in spate, care, de mana cu mamele lor, treceau granita in cautarea linistii. Pentru ei, linistea si pacea noastra inseamna raiul lor.
Acest suvoi de oameni care au venit in tara noastra, fugind din calea gloantelor, erau oameni ca noi pana nu demult, cu griji si bucurii de moment. Frica si deznadejdea li se citeau adultilor pe chipuri. Oamenilor li se punea un nod in gat sau ii bufnea plansul cand vedeau ca te apropiai de ei cu camera de filmat. Se simteau stingheri, in plus, nu isi gaseau nici rostul, nici locul. Ochii rosii si umflati de nesomn, oboseala si raurile de lacrimil alunecand pe obraji, toate erau acolo ceva normal.
Deoparte si de alta a strazii gaseai tarabe improvizate pline cu de ale gurii. Zeci de oameni s-au mobilizat pentru sprijinirea ucrainenilor care isi paraseau tara. La iesirea din Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret acestia primeau sandvisuri, banane, dulciuri, apa sau un ceai cald.
Intr-un moment in care ei aveau nevoie de noi, iar noi am fost aici pentru ei.


Un an de razboi, mii de morti si milioane de refugiati

La un an de la declansarea invaziei, numarul civililor care si-au pierdut viata în Ucraina a depasit pragul de 8.000, a informat Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), la 21 februarie 2023. Raportul anual al OHCHR mai arata ca 13.287 de civili au fost raniti intr-un an de conflict, iar 487 dintre civilii ucisi si 954 dintre raniti erau copii.
Pe langa acest bilant partial, estimarile arata ca peste 15.000 de persoane sunt date disparute, peste 14 milioane au fost dislocate, dintre care aproape 8 milioane au fugit din tara si peste 6,5 milioane sunt stramutate în interiorul tarii. Mai mult de 140.000 de cladiri au fost distruse într-un an de razboi în Ucraina, conform datelor publicate de Reuters. Estimarile americane din luna noiembrie arata ca peste 100.000 de militari, de fiecare parte, si-au pierdut viata sau au fost raniti.

Exit mobile version