Catalin Canciu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, trage un semnal de alarma referitor la felul in care arata strada Ana Aslan din municipiu si la “de haosul creat de masinile parcate pe trotuare, care îi obliga pe braileni sa circule direct pe carosabil si sa îsi puna vietile în pericol”. In acest context, Canciu afirma ca vina pentru aceasta situatie ar fi impartita intre angajatii Politiei Municipiului care îsi permit sa sfideze legea parcandu-si masinile personale pe trotuare, angajatii Politia Rutiera si cei de la Politia Locala ( coordonati de Primarie) care închid ochii si refuza sa aplice prevederile legale referitoare la parcarea masinilor pe trotuare.
“De ani de zile, strada Ana Aslan a devenit celebra, nu pentru ca poarta numele omului de stiinta de renume mondial care a adus notorietate Brailei si Romaniei, asa cum ar fi fost normal, ci pentru zecile de reclamatii trimise autoritatilor de brailenii exasperati de haosul creat de masinile parcate pe trotuare, care îi obliga sa circule direct pe carosabil si sa îsi puna vietile în pericol.
Strada Ana Aslan este un exemplu clar de încalcare a legii chiar de catre cei care ar trebui sa o aplice si sa vegheze la respectarea ei! Nu mai este un secret pentru nimeni ca trotuarele de pe aceasta strada sunt blocate de masinile personale ale politistilor angajati la Politia Municipiului, care îsi are sediul pe Ana Aslan, la nr. 39.
Pe principiul “O mana spala pe alta”, angajatii Politiei Municipiului îsi permit sa sfideze legea, pentru ca sunt protejati de ani de zile de colegii lor de la Politia Rutiera si de cei de la Politia Locala( coordonati de Primarie) care închid ochii si refuza sa aplice prevederile legale referitoare la parcarea masinilor pe trotuare.
Potrivit OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, începand din noiembrie 2022, prin modificarea art. 64, Politia cu atributii rutiere “poate dispune ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar pe trotuare”. Si pana la aparitia acestei reglementari clare, politia putea dispune amenzi pentru parcare neregulamentara, pentru ca legea spunea ca “este interzisa ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar cand aceasta este permisa, conform indicatoarelor sau marcajelor, latimea minima a trotuarului lasat la dispozitia pietonilor trebuie sa fie de cel putin un metru”.
Mai nou, Politia Locala, autoritatea platita din banii brailenilor pentru a veghea la respectarea legii în municipiu, a gasit solutia “salvatoare” în acest caz: si-a declinat competenta în a mai interveni pe Ana Aslan, în favoarea Politiei Municipiului, pe motiv ca aceasta îsi are sediul pe strada respectiva.
Noutatea am aflat-o dintr-un raspuns transmis de Politia Locala catre Gabriel Lala, ghid turistic în Braila, la ultima sa reclamatie pe aceasta tema. Gabriel Lala a facut public pe Facebook atat sesizarea sa, în care reclama marea bataie de joc pe care o vad turistii romani si straini în plin Centrul Istoric al Brailei, cat si raspunsul primit de la Politia Locala.
Uitati aici hal de raspuns transmis de Politia Locala : “Întrucat pe strada Ana Aslan are sediul Politia Municipiului Braila, iar zona reclamata intra în competenta acestei institutii, am redirectionat petitia spre competenta solutionare Politiei Municipiului Braila din cadrul IPJ Braila” (vezi foto).
Cu alte cuvinte, strada Ana Aslan devine strada Politiei Municipiului, care poate dispune dupa bunul plac de ea, iar pe acelasi principiu, cat de curand, strada Sebastian va deveni strada Politiei Judetului, strada Siretului – strada Politiei Transporturi s.a.m.d., Politia Locala urmand sa-si pazeasca doar propria strada pe care îsi are sediul.
Raspunsul Politiei Locale nu este decat o mare bataie de joc la adresa brailenilor. Practic, autoritatile locale se dezic de strada Ana Aslan si de locuitorii ei, care platesc taxe si impozite la Primaria Braila.
Asistam la înca o demonstratie, daca mai era nevoie, ca în Braila legea este facultativa, ca institutiile publice sunt stat în stat si ca autoritatile îsi permit sa abuzeze de functiile pe care le detin, pentru a obtine beneficii în interes personal. Domnilor politisti, sunt si alti braileni care merg cu masinile personale la serviciu, dar nu am vazut sa blocheze o strada întreaga în batjocura.
Primaria Braila ar fi trebuit, cu multa vreme în urma, sa rezolve aceasta situatie aberanta, în care masinile stau la adapost pe trotuare, iar pietonii merg pe carosabil expusi riscului de accidentare, prin montarea de stalpi care sa blocheze accesul autoturismelor pe trotuar, sa nu ne mai facem de ras în toata lumea cand vin turistii sa viziteze Casa Memoriala Ana Aslan, cumparata de un privat, Fundatia Ana Aslan, si pusa la dispozitia publicului,” a transmis Catalin Canciu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, presedintele Organizatiei Municipale a PNL Braila printr-un comunicat de presa.