18.1 C
Brăila
joi, iunie 1, 2023
AcasăPOLITICAPresedintele PNL Braila, Alexandru Popa anunta infiintarea si sustinerea financiara a unei...

Presedintele PNL Braila, Alexandru Popa anunta infiintarea si sustinerea financiara a unei scoli profesionale cu profil agricol in comuna Ciresu: „Investitia pe care o am in vedere pentru inceput este de pana in 50.000 euro, pentru clasele care vor functiona din toamna”

Presedintele PNL Braila, Alexandru Popa, vine in intampinarea nevoii de educatie a multor familii nevoiase, care nu isi permit sa isi sustina copii la o scoala in municipiul Braila. Astfel, deputatul PNL este multumit de faptul ca a reusit sa puna în practica o initiativa pe care a avut-o dupa ce a intrat in Parlament, aceea de a infiinta, în mediul rural, o scoala profesionala care sa functioneze în sistemul învatamantului dual, în care sa fie instruiti copiii din mediul rural care vor sa lucreze în agricultura, dar care din motive financiare sau de alta natura nu pot urma o clasa cu profil agricol la un liceu din municipiu.

Popa anunta, prin intermediul unui comunicat de presa, infiintarea unui asttef de proiect pilot  în comuna în care s-a nascut (n.r. comuna Ciresu) cu o investitie initiala de 50.000 de euro.

“Unul dintre proiectele mele ca parlamentar a fost înfiintarea în judetul Braila a unor scoli profesionale care sa functioneze în sistemul învatamantului dual, în care sa fie instruiti copiii din mediul rural care vor sa lucreze în agricultura, dar care din motive financiare sau de alta natura nu pot urma o clasa cu profil agricol la un liceu din municipiu.

Ca fermier, stiu foarte bine ce probleme au agriculturii braileni în a gasi personal calificat în domeniu si de asemenea, stiu si ce greutati financiare au o multime de familii din mediul rural cand e vorba de a-si trimite copiii la liceu. De aceea am considerat ca astfel de scoli profesionale care sa functioneze în mediul rural sunt o solutie atat pentru fermierii braileni interesati sa se implice în calificarea fortei de munca, precum si pentru familiile sarace, care daca ar avea la dispozitie o varianta care sa nu-i împovareze cu costuri suplimentare, si-ar trimite copiii în continuare la o scoala. Pentru ca în agricultura moderna nu mai vorbim despre necalificati care sa culeaga la mana recolta de pe camp, ci vorbim de specialisti capabili sa conduca un utilaj modern, care costa zeci sau sute de mii de lei, pe care, ca fermier, nu-l poti da pe mana oricui, ca sa-l foloseasca în camp.

Nu întamplator proiectul pilot l-am implementat în comuna în care m-am nascut: Scoala Profesionala „Anastase Simu” va avea sediul în satul Scarlatesti, fiind în subordinea Scolii Gimnaziale Ciresu.

Am avut mai multe discutii cu conducerea scolii din Ciresu si cu Primaria, pentru a ne asigura sa sunt îndeplinite toate conditiile legale pentru înfiintarea acestei scoli profesionale la care se vor putea înscrie absolventii de gimnaziu la una dintre cele doua specializari, agricultor culturi de camp (12 locuri) si mecanic agricol (12 locuri), cursurile fiind cu o durata de 3 ani.

Si fiindca nu poti învata agricultura moderna doar în sala de clasa, ci trebuie sa iesi în camp, sa faci practica, sa folosesti masinile si utilajele despre care citesti în manuale, firma la care sunt asociat îsi asuma asigurarea fondurilor pentru infrastructura scolara, precum si pentru burse si bonusuri pentru elevi. Acestia vor avea unde sa faca practica, iar apoi, vor avea si locuri de munca, daca se vor dovedi a fi meseriasi buni si seriosi.

Si nu vreau sa ma opresc aici. În functie de modul în care vor merge lucrurile cu noua scoala profesionala, în baza experientei capatate în acest proiect pilot, intentionez sa ma implic în a înfiinta înca  6-7 scoli profesionale cu profil agricol în alte localitati brailene, ca sa acoperim cea mai mare parte judetului din acest punct de vedere.

Investitia pe care o am în vedere pentru început este de pana în 50.000 euro, pentru clasele care vor functiona din toamna în cadrul acestui proiect pilot, dar pe masura ce lucrurile vor evolua si poate se va mari si numarul de clase, voi investi fonduri suplimentare pentru dezvoltarea scolii.

Deja am informatii ca exista un mare interes printre absolventii de gimnaziu din Ciresu si din localitatile apropiate, pentru locurile care au fost anuntate pentru viitorul an scolar si asta ma bucura.

Aceste proiect este un mod de a sustine comuna din care provin, de a ajuta copiii din Ciresu si din localitatile apropiate si daca lucrurile vor merge asa cum sper, voi merge mai departe cu înfiintarea unor noi scoli profesionale cu profil agricol în judetul Braila”, a transmis Presedinte PNL Braila, deputat Alexandru Popa.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro
- Advertisement -https://cciabr.ro/servicii-cciabr/cursuri/

Most Popular

Comentarii recente