16.6 C
Brăila
sâmbătă, septembrie 30, 2023
AcasăPOLITICAConsilierul judetean Alexandru Bucalau (PNL) solicita recalcularea tarifelor pentru serviciile de salubrizare,...

Consilierul judetean Alexandru Bucalau (PNL) solicita recalcularea tarifelor pentru serviciile de salubrizare, dupa ce a fost emisa o Ordonanta de Urgenta care modifică modul de calcul al acestora

Consilierul judetean Alexandru Bucalau (PNL) solicita autoritatilor publice brailene, prin intermediul unui comunicat de presa, sa recalculeze tarifele pentru serviciile de salubrizare, aducand in sprijinul acestei cereri textul Ordonantei de Urgenta nr. 30/2023, publicata in Monitorul Oficial pe 26 aprilie 2023, care, in opinia sa, „face ordine in regimul deseurilor, precum si al Legii salubrizarii”.

“Brailenii si-au aratat in mai multe rânduri nemultumirea fata de tariful mare al taxei de salubritate,  in municipiu se plateste 17 lei/persoana/luna, iar operatorii economici sunt taxati cu 189 lei pentru fiecare metru cub de deseuri preluate de operatorul unic. Brailenii nu sunt multumiti nici de activitatea de salubritate a operatorului unic.  In municipiu sunt inca putine containere de preluare a gunoiului reciclabil, brailenii alergând prin tot orasul sa duca gunoiul, de spalat strazile cum s-a laudat operatorul unic, nici pomeneala si programul pe zile de ridicare a deseurilor  da mari rateuri.

Guvernul României, prin Ordonanta de Urgenta nr. 30/2023, publicata in Monitorul Oficial pe 26 aprilie 2023, vine sa faca ordine in regimul deseurilor, precum si al Legii salubrizarii.

Pe scurt, autoritatile administratiei publice locale/Asociatiile de dezvoltare intercomunitara, dupa caz, care au aprobat includerea in tarifele activitatilor de salubrizare desfasurate de operatori pe fluxul deseurilor municipale a cheltuielilor cu contributia pentru economia circulara si/sau, dupa caz, includerea unor cheltuieli aferente altor activitati de salubrizare au obligatia ca, in termen de maximum 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei Ordonante de Urgenta, sa recalculeze si sa aprobe noile tarife aferente fiecarei activitati de salubrizare in parte, prin luarea in considerare numai a cheltuielilor aferente activitatii respective, fara includerea cheltuielilor cu contributia pentru economia circulara si a cheltuielilor cu alte activitati desfasurate de operatori pe fluxul deseurilor municipal.

Asta inseamna ca, pâna acum, toate cheltuilelile economiei circulare, care inseamna sortare si reciclare deseuri, erau prinse pe nota de plata destul de mare a cetateanului si nu a operatorului de salubritate, cum corecteaza prezenta Ordonanta de Urgenta.

Asa cum este mentionat in Regulamentul si Hotarârea Consiliului Local Municipial Braila, calculul care a stat la baza instituirii taxei de salubrizare a tinut cont de tarifele operatorilor de colectare si transport, sortare si tratare mecano biologic, transfer si depozitare. 

Ca atare, primariile/asociatiile de dezvoltare intracomunitara au la dispozitie 45 de zile sa refaca tarifele, pornind de la o alta baza de calcul, in care nu mai sunt incluse cheltuilelile economiei circulare.

Categoric, in urma recalcularii, pretul va fi favoarea cetateanului, iar factura de plata pentru taxa pe gunoi va fi mai mica decât perceputa in prezent.

Operatorii trebuie sa faca dovada ca, in pretul gunoiului, nu se include contributia economiei circulare si nici alte cheltuilei cu activitatile de salubrizare. 

Atasez mai jos Ordonanta de Urgenta nr. 30/2023:

“Ordonanta de urgenta nr. 30/2023 privind modificarea art. V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 133/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deseurilor, precum si a Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006. Articolul V din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 133/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deseurilor, precum si a Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006, publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 958 din 30 septembrie 2022, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1) Autoritatile administratiei publice locale/Asociatiile de dezvoltare intercomunitara, dupa caz, care au aprobat includerea in tarifele activitatilor de salubrizare desfasurate de operatori pe fluxul deseurilor municipale a cheltuielilor cu contributia pentru economia circulara si/sau, dupa caz, includerea unor cheltuieli aferente altor activitati de salubrizare au obligatia ca, in termen de maximum 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, sa recalculeze si sa aprobe noile tarife aferente fiecarei activitati de salubrizare in parte, prin luarea in considerare numai a cheltuielilor aferente activitatii respective, fara includerea cheltuielilor cu contributia pentru economia circulara si a cheltuielilor cu alte activitati desfasurate de operatori pe fluxul deseurilor municipale, in vederea conformarii cu prevederile art. I pct. 1 si art. II pct. 30, referitor la prevederile art. 286 alin. (2).

(2) Pâna la data de 31 decembrie 2023, autoritatile administratiei publice locale ale unitatilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau, dupa caz, asociatiile de dezvoltare intercomunitara, pe baza mandatului special primit de la unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale membre, au obligatia ca pentru activitatile de sortare, tratare si/sau depozitare, prin eliminare, a deseurilor municipale prestate de operatori numai pe baza autorizatiei de mediu sa atribuie contractele de delegare a gestiunii activitatii/activitatilor respective, in vederea conformarii cu prevederile art. II pct. 16 si pct. 33, referitor la prevederile art. 144 si art. 321.

3) Pâna la data de 31 decembrie 2023, autoritatile administratiei publice locale ale unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau, dupa caz, asociatiile de dezvoltare intercomunitara au obligatia, in aplicarea dispozitiilor art. 17 alin. (5) lit. g) si l) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deseurilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 17/2023, sa aprobe modificarea hotarârii de dare in administrare sau, dupa caz, incheierea unui act aditional la contractele de delegare existente, in vederea includerii tuturor indicatorilor de performanta aferenti activitatilor prestate de operator pe fluxul deseurilor municipale, inclusiv pentru includerea penalitatilor suportate de catre operator in caz de neindeplinire a acestora, stabilite la nivelul cheltuielilor cu contributia pentru economia circulara si al cheltuielilor cu depozitarea deseurilor pentru cantitatile de deseuri municipale care depasesc cantitatile destinate a fi depozitate corespunzatoare indicatorilor de performanta.

4) In situatia in care unitatea/subdiviziunea administrativ-teritoriala nu adopta, individual sau in asociere, in termenul prevazut la alin. (1), masurile administrative necesare includerii in actele de atribuire a indicatorilor de performanta aferenti activitatii/activitatilor prestate de operator, inclusiv a penalitatilor in caz de neindeplinire a acestora, Garda Nationala de Mediu aplica sanctiunile prevazute la art. 62 alin. (1) lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2021, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 17/2023”, a transmis consilierul judetean Alexandru Bucalau.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -https://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.rohttps://cciabr.ro
- Advertisement -https://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.rohttps://braila.postliceala.ro

Most Popular

Anunt public

Anunt public

Anunt public

Comentarii recente