31 de inculpati au scapat de inchisoare pentru ca s-a aplicat legea prescrierii faptelor, legea data ca hotii bogati ai Romaniei sa scape basma curata de anchetele penale ale procurorilor. Printre cei 31 de inculpati, potrivit Agentiei gurvernamentale de Presa a Romaniei – Agerpress (pe care o citam in continuare – nr), se numara, alaturi de fostul patron al Dinamo Bucuresti, Cristian Borcea, si fostul patron al Daciei Unirea Braila, Florin Eugen Cirligea, presedintele AUR Braila.
DIICOT sustine ca, in intervalul ianuarie 2010 – octombrie 2013, trei dintre inculpati impreuna cu alte persoane au constituit, respectiv au sprijinit un grup infractional organizat in scopul comiterii infractiunilor de trafic de influenta, evaziune fiscala si spalarea banilor. In vederea obtinerii unor sume de bani provenind din comiterea infractiunii de trafic de influenta (constând in pretinderea unor sume de bani pentru mentinerea sau plata contractelor, derularea in conditii avantajoase sau incheierea de noi contracte de catre societatile beneficiare cu grupul din industria petroliera), au fost create doua circuite fictive de tranzactionare (dezvoltate in jurul unui nucleu comun de societati/persoane). Astfel, in vederea disimularii provenientei reale a sumelor de bani transferate, membrii gruparii au determinat inregistrarea in contabilitatea societatilor comerciale beneficiare a unor cheltuieli nereale (contracte fictive de prestari servicii, comision/intermediere, achizitii nereale etc.), fapt ce a determinat denaturarea (reducerea) masei impozabile (prin inregistrarea in contabilitate de cheltuieli fictive) cu consecinta sustragerii de la plata unor taxe si impozite catre bugetul de stat. Dupa obtinerea sumelor de bani, acestea au fost supuse unui amplu proces de spalare prin utilizarea unor circuite financiare de tip “suveica”, la capatul carora sumele rulate in “cascada” au fost fractionate si apoi retrase in numerar sau transferate in conturi bancare externe, in vederea obtinerii beneficiilor ilicit, suma totala supusa procesului de spalare fiind in cuantum de 87.125.818. In cadrul acestui dosar s-a constituit parte civila Ministerul Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu suma de 39.457.199. Pe parcursul urmaririi penale, din prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin derularea circuitelor evazioniste in cuantum final de 37.946.779 lei, a fost recuperata (prin plati directe in contul Trezoreriei Statului sau prin compensarea obligatiilor fiscale) suma totala de 19.180.278 lei. Prin rechizitoriu, s-a solicitat mentinerea masurilor asiguratorii dispuse fata de inculpatii trimisi in judecata si obligarea acestora la plata unor cheltuieli judiciare in cuantum de 360.000 lei.
In cauza a fost dispusa disjungerea si continuarea cercetarilor fata de un inculpat (localizat in prezent pe teritoriul Federatiei Ruse), caruia nu i-a putut fi adusa la cunostinta incadrarea juridica finala retinuta in sarcina sa.
Prin rechizitoriu, s-a dispus si clasarea cauzei fata de 32 de inculpati persoane fizice pentru savârsire infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare a banilor si fata de 26 de inculpati sub aspectul comiterii infractiunilor de trafic de influenta si cumparare de influenta, intrucât sunt implinite termenele generale de prescriptie a raspunderii penale (conform deciziei Curtii Constitutionale nr. 358/26.05.2022). Pe parcursul urmaririi penale, 6 dintre inculpatii fata de care s-a dispus clasarea au achitat cheltuieli judiciare aferente urmaririi penale in cuantum de 180.000 de lei.
Lista hotilor
In anul 2018, in acest caz au fost efectuate ample perchezitii care il vizau pe fostul finantator al clubului Dinamo Cristian Borcea, dar si fosti sefi din Rompetrol Group.
Grupul infractional organizat era constituit din Vitalie Burca, Dmitriy Grigoryev (fost vicepresedinte si Chief Financial Officer al Rompetrol Group) si Sergey Vassilyev, activitatea acestuia fiind sprijinita de Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group), Marius Andrei Jubleanu, Victor Andrei Maria, Dumitras Ruslan si Valeriu Muntean.
In mecanismul evazionist erau implicati si reprezentantii societatilor beneficiare (care aveau relatii contractuale cu firme din grupul Rompetrol), printre care Stelian Fottu, Marius Emilian Tulea, Cristian Borcea, Dragos Madalin Gâdoiu, Cornel Vintila, Corneliu George Gâdoiu, Augustin Constantin Oancea, George Alexandru Oancea, Cezar Florin Golumbeanu, Robert Florin Cristea, Dumitru Cilibia, Serghei Antonevici, Mihai Batrânu, Viorel Gheorghe Constantinescu, Dumitru Ciocodeica, Vasile Bogdan Mihail, Florin Eugen Cârligea, George Cristian Barbu, Daniel Dumitru Feraru, Valentin Neculae, Georgian Roberto Rosu, Daniel Constantin Oancea si Catalin Nicolae Paunescu. Acestia sunt suspectati ca, prin intermediul societatilor comerciale pe care le detineau, au incheiat in scop evazionist contracte fictive printr-un circuit de tranzactionare, disimulând transferul banilor, care ulterior (din dispozitia lui Dmitriy Grigoriev, Sergey Vassilyev si Vitalie Burca) erau rulate succesiv “in cascada” prin alte circuite financiare fictive, in scopul spalarii si in final al obtinerii sumelor respective. In urma verificarilor efectuate de DIICOT a rezultat ca societatile comerciale controlate de catre Vitalie Burca, Dmitriy Grigoryev si Sergey Vassilyev, care aveau un comportament fiscal disimulat de tip fantoma, ar fi facturat in mod fictiv anumite achizitii si prestari servicii si catre alte societati comerciale.
In lantul evazionist ar fi fost folosite pe mai multe paliere societati comerciale cu un comportament fiscal disimulat de tip fantoma, iar sumele de bani erau transferate succesiv prin conturile respectivelor societati, in scopul spalarii acestora.