Administratie, Eveniment

BAIETII DESTEPTI DIN NAVIGATIE / Cirligea s-a imbogatit pe banii nostri

Administratia Fluviala a Dunarii de Jos (AFDJ) a fost “feliata” printr-o hotarire de guvern. Executivul a aprobat in primavara acestui an restructurarea regiei AFDJ prin separarea din cadrul acesteia a trei societati distincte cu capital integral de stat: SC Draf SA Braila, SC Fluvdrag SA Giurgiu si SC Resalv SA Galati. Se intampla pe 25 mai 1998, documentul fiind semnat de Prim-Ministrul Radu Vasle si Ministrul Transporturilor Traian Basescu. Retineti doua lucruri: Traian Basescu era presedintele PD viitor PDL, iar cursul leu dolar era 0,8501. Veti vedea mai jos de ce.
Potrivit Hotararii de Guvern nr. 283 / 1998, SC DRAF SA Braila era evaluata la suma de 7.235.744.000 impartita la 289.430 de actiuni, adica, in dolari, ca sa ajungi proprietarul acestei societati trebuia sa ai 851264 de dolari, aproximativ 100 de apartamente la pretul de la acea vreme!


DRAF SA era o mina de aur, firma avand tot ce ii trebuie sa desfasoare activitati de dragaj si navigatie, iar contractele curgeau pe banda rulanta. Ca era sursa sigura de bani o arata si faptul ca fiii sefilor de la Finante si Garda Financiara din acea vreme se inghesuiau sa fie cenzori, pe bani buni evident, la astfel de societati. DRAF SA nu a facut exceptie.
Dupa zece ani de activitate, DRAF SA a disparut, nu ca prin farmec, dar cucerita de “farmecul” unui afacerist brailean, declarat de revista Capital ca fiind astazi cel mai bogat brailean, respectiv Florin Eugen Cirligea, proprietarul in acte al SC COMISION TRADE SRL Braila. Cum s-a intamplat asta?

Citeste si EXCLUSIV / Cirligea a lasat fara paine pe masa mii de de braileni / Laminorul s-a inchis “ca facea prea multa galagie”


Sa facem putin istorie. La inceputul anilor 1990, multi braileni si-au incercat norocul in afaceri, printre ei si familia lui Florin Cirligea, al carui tata era mare sef la Finante in perioada comunista. Norocul a suras familiei Cirligea, care ajunge dintr-un banal inginer la MECON SA Braila administrator la SC PARADIS SRL Braila, pe 1 iulie 1992. Dupa fix doi ani, Cirligea ajunge administrator la SC COMISION TRADE SRL. Ramane administrator doar pana pe 1 mai 1997, dupa care pare ca dispare in ceata. Surse extrem de bine informate au dezvaluit pentru Infobraila ca in perioada 1 mai 2000 pana 1 octombrie 2002 a fost asigurat DGMPS, adica si-a platit taxele catre stat (pensie, sanatate etc.) pentru ca era asociat unic. Dar unde? Mister pe care poate Cirligea ar putea sa-l lamureasca, macar si pentru faptul ca este iar candidat etern la alegerile parlamentare. La inceputul anului 2005, de Ziua Copilului, Cirligea devine, da, ati ghicit, director la SC DRAF SA Braila. Ramane director la mina de aur despre care va vorbeam mai sus pana pe 22.03.2009. Sa nu credeti ca si-a pierdut “farmecul X factor” al afacerilor si l-a dat cineva afara. Nu! dar, bietul de el, nu mai avea cum sa fie director la DRAF SA Braila pentru ca firma nu mai exista. Nu, n-a dat faliment, ci a fost supta, pardon, absorbita de o alta firma, una cu care avusese de-a face la greu in ultimii ani. N-a fost dragoste cu forta, a fost casatorie. Sa nu va mai tin mult: DRAF SA a fost absorbita de COMISION TRADE SRL!

Citeste si Braila / Patronii orasului fantoma


Gata! De aici incepe povestea imperiului pe bani publici a lui Florin Eugen Cirligea si a afacerilor si firmelor sale de succes. Este si anul in care Cirligea intra in politica in PDL, partidul lui Basescu, va mai amintiti, baiatul cu semnatura de mai sus. Asa ca Cirligea (sic!) se angajeaza consilier superior la AJOFM Constanta in perioada martie-aprilie 2009. Nu, nu ramasese fara bani de tigari s-a angajat la stat pentru doar o luna. Apela si el la o mizerie politico-administartiva pentru a ajunge intr-o functie politica de rang mare. Ce folos sa ai atatia bani, daca nu te cocoti si tu intr-o functie, nu-i asa? Prin urmare, printr-o misculatie de doi lei, din aprilie 2009 pana in iulie 2010 este subprefect al Judetului Braila. din ce stim, in acea perioada cica a fost mult mai respectat de chelnerii de la carciuma Antik unde-si facea veacul. Dupa episodul episodic la Prefectura Braila, Cirligea s-a autodeclarat presedinte al Grupului de Firme Comision Trade. Adica el este presedinte, dar afacerile i le conduce un baiat din Republica Moldova, dar despre relatia asta stransa vom vorbi intr-un articol viitor.
Sa revenim la mina de aur intrata in posesia lui Florin Eugen Cirligea despre care presupunem ca a pus mana pe platind valoarea la 100 de apartamente din Braila. De unde a avut aproape 1 milion de dolari la inceputul anilor 2000? Se pot face atatia bani din boniboane vandute la sindicalistii de la Romtelecom? Iarasi, daca Cirligea va explica ar fi util pentru cei carora lecere votul! Ne luam cu vorba si nu vorbim de cati bani face mina de aur pe care Cirligea a pus mina, principalul client fiind CN APDM Galati, adica banul public, al prostilor ca noi care platim taxe si impozite. Va dau doar cateva exemple, ca faceti infarct daca vedeti toate licitatiile castigate, despre unele dintre existand voci ca ar fi trucate: 28 februarie 2022 – 16.182.000 lei; 6 mai 2022 – 2.697.000; 26 iun. 2022 – 1.756.200 euro; 11 oct. 2022 – 2.697.000; 24 feb. 2023 – 3.069.000; 28 iul. 2023 – 3.069.000; 19 aug. 2023 – 7.240.800 euro ; 20 nov. 2023 – 3.069.000 lei; 25 nov. 2023 – 8.469.000 euro; 12 mar. 2024 – 11.352.001 euro. Aveti cifre, unele in lei, altele in euro, ca sa va las placerea sa calculati cum va place. Nu le adunati, ca acestea sunt doar cateva dintre ele.


Averea lui Florin Eugen Cirligea a fost evaluata de revista Capital al 75 de milioane de euro. A fost consilier local, consilier judetean, subprefect, sef la PDL, PNL si AUR. A candidat sau urmeaza sa candideze de la toate aceste partide la alegerile parlamentare. Luna viitoare candideaza din partea AUR la parlamentare. A candidat si la functia de primar de anul acesta. A obtinut 8,9%, in timp ce partidul sau a obtinut 12,12%.

Leave a Reply