Eveniment

Braila Veche vs Braila de astazi / Zeci de imagini comparate si explicate

Port situat la capatul Dunarii maritime, Braila este una dintre cele mai vechi asezari urbane, ea fiind atestata documentar la 20 ianuarie 1368. Initial, aici s-a infiripat un sat de pescari atrasi de bogatia si varietatea pestilor din Balta Brailei, astazi Insula Mare a Brailei. De la satul de pescari care exista la inceputul secolului XIII, a evoluat, mai ales datorita deschiderii unui drum comercial important ce lega Brasovul de Marea Neagra, via Braila. Pe vremea dominatiei turcesti (1538-1829), portul si-a pastrat importanta, mentinand legaturile comerciale, Tot in aceeasi perioada, Braila devine centrul spiritual al majoritatii crestinilor aflati in teritoriile ocupate de turci. Anul 1829 este crucial pentru viitorul Brailei, la temelia caruia a stat distrugerea Cetatii Brailei, cea mai puternica fortareata turceasca de la Dunarea de Jos. Orasul este reconstruit dun un PUZ modern, unic in tara noastra. Asezarea medievala este sistematizata, este pus in valoare terenul in panta, orientat sub forma de amfiteatru, spre Dunare. Braila a luat infatisarea unui evantai pe care Dunarea il deschide spre campie.
Astazi va prezentam zeci de exemple despre cum arata Braila Veche si cum arata astazi, practic o comparatie explicata a unor imagini din carti postale din epoca si imagini din perioada contemporana noua.

Portul Brailei la 1916 vs astaz.i
Imagine din anul 1919. Strada Impăratul Traian este prima strada din oras. Ea taie Faleza Dunarii si este unul dintre principalele vaduri.
Parcul Sfintii Arhangheli din 1910 este asemănător cu cel de astazi. Ceasul si statuia Imparatului Traian sunt simboluri ale Brailei.
Hotelul Bristol a fost construit pe strada Regală, in anul 1892, de negustorul H. Hirschhorn, dupa planul arhitectului Paul M. Mihail. Din 1948, hotelul este cunoscut sub numele Pescarus.
Strada Regala, imagine din anul 1931.  Din anul 1990 a fost fragmentată in două sectoare: din Piata Traian pana la Bulevardul Independentei sub numele Mihai Eminescu, iar de la bulevard la Bulevardul Dorobantiolor sub numele 1 Decembrie 1918.
Imagine din anul 1900 cu Casa Ralli. Astazi, aici se afla Teatrul Maria Filotti.
Biserica Greaca este construita intre anii 1867-1872. In 1913 se construieste in curtea bisericii o şcoala primara, iar 1924 o casa parohiala si un dispensar. In zilele noastre, mii de credinciosi din toată tara vin la Biserica Greaca cu nadejdea ca se vor vindeca la Izvorul Tamaduirii.
In 1881, este infiintata la Braila Surcursala Bancii Nationale. Pe timpul legionarilor lui Corneliu Zelea Codreanu devine sediul “camasilor verzi” si este numita Casa Verde.
Imagine din 1929 cu Palatul Agriculturii din 1929. Compusa din subsol, parter si doua etaje, cladirea are 122 de camere, iar timpul nu pare sa o fi afectat-o prea mult.
In cladirea in care astazi invata elevii Colegiului National “Gheorghe Munteanu Murgoci” se afla, la 1913, Batalionul de Pontonieri.
Imagine cu gara din Braila la 1900. A fost construita in anul 1869, fiind denumita initiala Casa de cantonieri. A devenit oficial gara la 27 decembrie 1870, cand a fost pusa in functiune linia ferata Braila-Bucuresti.
Strada Calea Galati, la 1910. Aproape nici o schimbare, nu-i asa?
Parcul “Monument“. Denumita ulterior Pracul Regele Carol al II-lea, a facut parte din mosia Islaz, care a fost cedata Primariei Braila in anul 1831.  Parcul se numeste “Monument”, dupa obeliscul ridicat de catre rusi in anul 1833, dar care a fost distrus in 1917.
Imagine din anul 1902 cu Gradina Publica. Aceasta a fost proiectata in anul 1833, iar lucrările de amenajare au inceput in anul 1870. Brailenii o mai numesc si Gradina Mare.
Imagine din anul 1929 cu Rezervorul de apa din gradina Publica. “Castelul de apa”, asa cum il numesc brailenii, a fost construit în anul 1912 din beton armat cu parter si 4 etaje, cu o inaltime de 32 m, pe o raza de 14m. Proiectul a fost elaborat de inginerul Ghermani, si a fost pus în circuitul retelei de apa, pentru a asigura o presiune constanta in conducte. Ulterior a fost transformat in restaurant, incluzand chiar si un bar rotitor care oferea o panorama completa a orasului, insa astazi aici nu mai functioneaza nimic.
Lacu’ Sarat. Imagine cu Băile reci la1927. Primele cabine provizorii au fost construite de Ilie Oprea, in anul 1873. Doi ani mai tarziu, in anul 1875 se ridica primul stabiliment si pentru băile calde, iar in 1878 se construiesc primele vile. Intre 1883-1889, se fac primele analize ale apei si namolului, care arata fara echivoc calitatile benefice ale acestora.
Imagine realizata la 1910 cu o alee din parcul Englez din Lacu Sarat.

1 Comment

  1. Simion Alb

    Excelenta prezentare, felicitari!