Eveniment

Cum a evoluat piața construcțiilor în anul 2023

Piața construcțiilor a scăzut încă din primele 4- 5 luni din acest an. S-a diminuat numărul tranzacțiilor imobiliare, iar lucrările începute au înregistrat întârzieri.

Tranzacțiile imobiliare au înregistrat o scădere. Dezvoltatorii au adoptat o atitudine mai prudentă față de proiectele noi. Nu sunt puține proiectele aflate deja în desfășurare care se confruntă cu întârzieri din cauza lipsei banilor. Una dintre cauze este scăderea vânzărilor, motiv pentru care dezvoltatorii nu au mai pornit proiecte noi în aceleași ritm.

Au crescut dobânzile bancare, fapt care a făcut ca banii să fie mai puțin accesibili. În prima parte a anului s-a observat o scădere de 30% a numărului de șantiere nou începute. Între șantierele începute au fost multe proiecte mici, precum construirea de case unifamiliale.

Într-un astfel de cadru firmele mici s-au regrupat, au fost observate disponibilizări de personal, justificate de scăderea cererii de pe piață. Numărul de firme de construcții nou înființate a scăzut. Firmele de profil sau adaptat orientându-se și către alte activități din aceeași zonă, activând alte coduri CAEN de construcții.

Nu se poate spune același lucru despre piața marilor construcții, precum drumuri, căi ferate sau sisteme de apă, care sunt realizate pe bani europeni și unde există proiecte.

Se remarcă o tendință crescută a companiilor de construcții de a-și îndrepta atenția către proiectele de lucrări publice. Această schimbare de focalizare pare să fie generată, în principal, de o reducere a cererii în sectorul rezidențial și de asemenea, de atractivitatea tot mai crescută a programelor de finanțare europene, care se evidențiază prin valoarea lor semnificativă. Această deschidere sporită către lucrările publice indică o adaptare la dinamica actuală a pieței și o recunoaștere a oportunităților semnificative oferite de proiectele finanțate din surse publice și europene.

Marii jucători din piață au și probleme specifice, iar una care apasă tot mai mult este forța de muncă, suplinită prin importul de personal din alte țări străine. Conform Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), companiile din sectorul construcțiilor, alături de industriile de HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering) și curierat, sunt principalii angajatori de forță de muncă provenind din afara Uniunii Europene.

Furnizorii de materiale par să-și reorienteze strategiile comerciale, căutând noi oportunități pe piețe diverse. Este notabil faptul că această schimbare de direcție este mai evidentă în ceea ce privește proiectele cu finanțare publică, o zonă care, în trecut, nu atrăgea neapărat atenția acestora. Această adaptare indică o capacitate de adaptare a furnizorilor la schimbările din mediul economic și sugerează o deschidere către colaborări și parteneriate în sectorul construcțiilor finanțate din surse publice.

Se poate observa că piața construcțiilor din România s-a confruntat cu probleme precum scăderea cererii sau problema lipsei forței de muncă.