Administratie, Eveniment, Politica

Mariana Vernescu – Forta Dreptei: “Contractele part-time nu mai trebuie suprataxate”

Candideaza la alegerile parlamentare din partea Fortei Dreptei la Camera Deputatilor din partea Partidului Forta Dreptei. Este Braila Mariana Vernescu, un reputat economist, contabil-sef la Muzeul Brailei “Carol I”.
“Dată fiind importanţa resurselor umane, a factorului uman în general, în dezvoltareaeconomiei, dar în special în educație, agricultură, construcții, transporturi, turism și prestări servicii, voi acorda o atenție deosebită susținerii și promovării de măsuri legislative care să conducă la creșterea nivelului de pregătire profesională a forţei de muncăși a capacităţii de muncă a salariaților, voi promova necesitatea profesionalizării, reprofesionalizăriiși reconversiei profesionale a locuitorilor atât din mediu urban dar și rural, ținând cont de faptul că variaţiile sezoniere ale ocupării forţei de muncă reprezintă un aspect social negativ.
De exemplu, sunt angajatori cu activitate economică sezonieră sau discontinuă, de obicei din domeniul agriculturii, turismului, transport și serviciicare au nevoie de forţă de muncă suplimentară, pe o perioadă scurtă de timp. Potrivit Codului Muncii, acești angajatori pot încheia cu salariații, contracte de muncă cu timp parțial.Contractul individual de muncă cu timp parțial (part-time) se adresează salariatului al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normăîntreagă, respectiv 8 ore pe zi sau 40 ore săptămânal. Problema care trebuie urgent rezolvată se referă la modul în care sunt suprataxate fiscal aceste contracte, adică pentru contractele cu timp parțial de muncă contribuțiile sociale se calculează la salariul de bază minim pe economie, respectiv 3700 lei indiferent de valoarea veniturilor salariale realizate conform timpului lucrat. De exemplu, dacă salariul brut pe care îl primește angajatul cu contract individual de muncă cu timp parțial este mai mic de 3.400 lei pe lună (din salariul minim brut de 3700 lei se deduce suma de 300 lei înainte de aplicarea contribuțiilor),CAS-ul și CASS-ul se calculează la salariul brut de 3400 lei, nu la valoarea salariului realizat conform contract care poate fi de 1850 lei sau de 925 lei. Consider că aceasta este o măsură discriminatorie, care afecteazătoate sectoarele economiei care erau deja afectate de lipsa forței de muncă specializate și calificate pentru anumite meserii importante dar mai ales sunt afectați salariații cu contract individual de muncă cu timp parțial care plătesc contribuții la un salariu mai mare decât cel realizat”,
a declarat Vernescu pentru Infobraila.