Eveniment

TERIFIANT / Brailean rapit de teroristi / Ciprian este acum in mainile gruparii Houthi 

Un tanar din Braila a picat in mainile rebelilor din gruparea terorista Houthi. Barbatul, in varsta de 28 de ani, este electrician pe un vas comercial si a fost rapit impreuna cu restul echipajului. Rebelii au capturat Nava cargo Nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas in largul costelor Yemenului, duminica, 19 noiembrie, in Marea Rosie si au ordonat echipajului sa schimbe cursul catre portul Hodeida din Yemen.  Nava se afla pe ruta Turcia – India cu25 de persoane la bord.

Ciprian Soare (foto) a vorbit ultima data cu soția lui sambata, iar de atunci nimeni nu mai stie nimic despre ce s-a intampla cu el.  Aceasta a dezvaluit ca s-a gandit ca ceva s-a intamplat cu soțul ei, pentru ca acesta nu a mai sunat-o conform programului pe care il aveau.

El mi-a spus ca ma suna duminica dupa-amiaza. Mi s-a parut ciudat ca nu suna pentru ca el respecta un program, avem orele noastre in care vorbim. Nu a sunat, am asteptat seara, iar eu verific nava pe MarineTraffic, un site unde se pot verifica navele si am vazut ca nu mai are semnal de 26 de ore nava, ceea ce este ciudat intrucat Canalul Suez, fiind foarte mic, are semnal de la antene apropiate. Am avut un instinct sa caut nava pe Google, iar primul lucru pe care l-am vazut a fost o stire externa in legatura cu nava”, a spus femeia, conform antena3.ro.

Desfasurarea asaltului

Ca intr-o operațiune desprinsa din filme, mai mulți luptatori, adusi cu un elicopter militar, au coborat pe puntea vasului Galaxy Leader – sub pavilion Bahamas – inainte de a lua ostatici.

Apoi, masivul cargobot, inconjurat de ambarcațiuni mai mici, a fost dus intr-un port din Yemen.

Luptatorii Houthi, care au luat cu asalt vaporul, strigau Moarte Americii si moarte Israelului. Nava ar fi trebuit sa se opreasca in Golful Aden de unde sa ia garzi inarmate pentru a trece printr-un culoar de securitate, insa rebelii yemeniți au capturat-o inainte.

Membrii gruparii teroriste au pus stapanire pe aproape jumatate din Yemen, in urma unui sangeros razboi civil si care a declarat razboi Israelului.

Ciprian a ajuns sa munceasca pe „Galaxy Leader” prin intermediul unei firme din Bulgaria si urma sa se intoarca acasa peste cateva luni, mai exact in februarie. Pe nava, mai sunt marinari din Bulgaria, Ucraina, Filipine si Mexic. Statele Unite condamna dur capturarea vaporului si cer eliberarea urgenta a echipajului.

Reactia Ministerului Afacerilor Externe, dupa ce nava a fost capturata de teroristi

Potrivit declaratiilor facute de reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe a fost activata Celula de Criza Interinstitutionala.

”La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Rosie, a fost capturata de catre militiile Houthi si dusa langa coasta statului Yemen, iar din informatiile de prima sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla si un cetatean roman.

Din dispozitia ministrului afacerilor externe a fost activata Celula de Criza Interinstitutionala, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implica cetateni romani.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criza Interinstitutionala, în cooperare si coordonare cu celelalte autoritati romane cu atributii în materie si în stransa legatura cu alti parteneri internationali continua sa monitorizeze cu maxima atentie situatia si întreprinde demersuri în vederea solutionarii acesteia”, au transmis reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe.