Eveniment

EXCLUSIV / Filmul mortii pacientului gasit in pijamale langa gardul Spitalului Judetean Braila

Cazul lui Victoras Grozavu, 53 ani, din Braila, care a murit la cativa pasi de gardul exterior al Spitalului judetean Braila, unde era internat, a facut ca Politia sa deschida dosar penal pentru ucidere din culpa si neglijenta in serviciu, asa cum a prezentat initial Infobraila.
Astazi, Infobraila va prezinta in exclusivitate filmul evenimentelor care au condus la tragica moarte a braileanului Victoras Grozavu, asa cum reiese din plangerea adresata de fiul acestuia catre Colegiul medicilor din Braila.


“Tatăl meu, Grozavu Victoras,in varsta de 53 de ani, in dimineata zilei de 05.10.2023, in jurul orelor 06 30, a acuzat stari de rau si simptome de infectie respiratorie, expectoratii violente la nivelul gatului si nasului care il impiedicau sa vorbeasca fluent si sa respire eficient , insotite de umflarea membrelor inferioare de la rotula in jos si anumite rani de tip ulceratii varicoase, motiv pentru care familia mea a solicitat prin SNUAU 112 interventia unui echipaj al SAJ BRAILA, in continuare a fost internat în data de 05.10.2023 la spitalul județean Brăila, secția cardiologie.
Initial, TATAL MEU , Grozavu Victoras, a fost diagnosticat cu insuficienta cardiaca, aspect comunicat noua, GROZAVU ANDREI-DANUT si GROZAVU GETA, in calitate de fiu, respectiv sotie, de catre un domn doctor al sectiei cardiologie, al carui nume nu il cunosc , IN MOD VERBAL. Am solicitat verbal in data de 08.10.2023. acestui domn doctor , informatii despre starea tatalui meu si despre rezultatul investigatiilor radiologice efectuate, deoarece tatal meu acuza dificultati de respirare si plangandu-se de probleme pulmonare. Domnul doctor ne-a spus ca nu el este medicul curant al tatalui meu conform documentatiei, dar acesta se ocupa de ingrijirea acestuia pana la data de 12.10.2023 cand medicul curant isi va incheia concediul de odihna, dar ne-a asigurat ca umflaturile membrelor inferioare se vor ameliora datorita medicatiei cu FUROSEMID, iar legat de rezultatul investigatiei radiologice ni s-a spus ca tatal meu sufera de un EDEM PULMONAR, iar pentru simptomele de infectie respiratorie pe care le prezenta, tatalui meu i s-a spus sa se trateze cu paracetamol, pe care l-am achizitionat personal din afara spitalului, sub forma de comprimate.
Tatăl meu a acuzat zilnic, pe parcursul duratei de spitalizare, stări de rău și dificultăți de respirație si simptome de infectie respiratorie, zilnic am fost la camera de garda a secției cardiologie și am semnalat aceste stări și am fost ignorat, singurele investigatii medicale efectuate fiind masurarea tensiunii arteriale. Tatal meu a solicitat verbal, lucratorilor sectiei cardiologie, investigatii amanuntie cu privire la simptomele de infectie respiratorie si afectiuni pulmonare pe care le avea.
In dimineata zilei de 10.10.2023, tatal meu a fost asigurat, de catre acest domn doctor al carui nume nu il cunosc, ca va fi supus unui control ORL in cadrul spitalului judetean Braila, lucru care mi s-a comunicat si mie de catre acelasi domn doctor, tot in ziua de 10.10.2023 . Consultatia in cauza NU A FOST EFECTUATA NICI PANA IN DATA DECESULUI TATALUI MEU, 16.10.2023.
Starea tatălui meu s-a deteriorat pe parcursul perioadei in care a stat în spital.
Începând cu data de 12.10.2023 i-au fost administrate antibiotice dar starea lui se tot înrăutățea, i s-a umflat tot corpul, refuza atât hrana din spital cât și cea preparată de familie, in conformitate cu regimul impus de lucratorii sectiei cardiologie. Avand in vedere refuzul de alimentare al tatalui meu, tin sa mentionez ca in data de 14.10.2023, tatal meu acuza stari de rau si dureri de cap severe la in zona fruntii si am constatat ca sufera de o somnolenta severa, neputand sa converseze cu mine fara sa adoarma, urmand la scurt timp sa se deplaseze matusa mea, sora tatalui meu, Calin Maria, in salonul 609 al sectiei Cardiologie a Spitalului Judetean Braila, aceasta masurandu-i glicemia tatalui meu folosind un aparat generic, din sangele periferic obtinut prin inteparea degetului, rezultatul acestui aparat indicand valoarea 303. Matusa mea, Calin Maria, a sesizat acest aspect de in data camerei de garda a sectiei cardiologie, urmand ca o asistenta din cadrul acestei sectii sa se deplaseze la salonul unde era internat tatal meu si sa-i administreze o capsula de metformină 1000mg l, pe care tatal meu deja o avea asupra lui din afara spitalului, intrucat acesta suferea de diabet, dar isi urma tratamentul zilnic si fara abateri .Totodata i-a fost administrat un algocalmin injectabil.
In data de 15.10.2023, când m-am dus sa-l vizitez , in jurul orelor 13 00, tatăl meu se afla in salonul 609 al sectiei cardiologie a Spitalului Judetean Braila impreuna cu sora sa, Calin Maria si mama sa, Grozavu Octavia si avea dificultăți severe de respirație și expectorații de culoare alba la nivelul gatului și nasului care practic îl sufocau , neputând să rostească un cuvânt fara să tușească violent. Am mers de urgență la cameră de garda unde am solicitat folosirea unui oxiometru, relatând starea tatălui meu. Aici am fost întâmpinat de o doamna doctor al cărui nume nu îl cunosc, care s-a recomandat a fi medicul de gardă , care mi-a spus că tatăl meu a fost surprins fumând in dimineata zilei de 15.10.2023 și că nu este relevantă solicitarea mea pentru că tatăl meu a fumat si isi bate joc de munca domniei sale. Într-un final o asistenta s-a deplasat la salonul 609, unde se afla tatal meu si a folosit doua oxiometre, intrucat primul oxiometru folosit a indicat saturatia de oxigen din sangele tatalui meu ca fiind 80%, al doilea oxiometru folosit avand un rezultat similar, indicat saturatia de oxigen din sangele tatalui meu ca fiind 80, tatălui meu fiindu-i administrat oxigen imediat după.
In acest moment , am cautat toate pachetele de tigari si brichete si oricare alte instrumente pentru aprins focul pe care tatal meu le avea asupra sa, in obiectele de vestimentatie si in bagajele sale, pe care le-am luat acasa cand am plecat in jurul orei 14 30, numitele Calin Maria si Grozavu Octavia ramanand in salonul 609 cu tatal meu, pana in jurul orelor 16 00, iar tatal meu se afla intr-o stare mult mai buna , toate simptomele pe care le avusese ameliorandu-se considerabil.
In aceeasi zi, 15.10.1023, in jurul orelor 19 30 am fost contactat de către asistentele secției cardiologie, prin intemerdiul telefonului tatălui meu, care mi-au solicitat să aduc la spital doua medicamente, respectiv langosa și sargenor. M-am conformat, am ajuns in salonul 609 al spitalului județean Brăila, sectia cardiologie, la ora 19 50. L-am văzut pe tatăl meu , care stătea pe un scaun , dar acesta nu a vorbit cu mine, deși am incercat sa comunic cu el , dar am fost grăbit să plec pentru că nu era program de vizite, luandu-l in brate la plecare si pupandu-l pe frunte, moment in care i-am spus ” ne vedem maine tata”.
Am ajuns acasă de urgență pentru a-i spune mamei mele despre starea tatălui meu, crezand ca acesta este suparat pe mine pentru ca i-am luat tigarile si brichetele , moment în care tatal meu a început să ne apeleze telefonic și să ne comunice aspecte care nu aveau legătură cu realitatea, respectiv tatăl meu credea că este in cursa de autocamion in Italia și nu știa că am fost la el în urma cu 10 minute. Eu și mama mea, Grozavu Geta, ne-am deplasat de urgență la Spitalul județean Brăila, unde am ajuns la orele 20 10, când am apelat camera de garda a secției cardiologie prin intermediul interfonului spitalului și am relatat starea tatălui meu și indicând un posibil ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL, intrucat acesta a mai suferit unul in anul 2019 si prezenta simptome similare . Tatăl meu a fost examinat de medicul de gardă care ne-a comunicat, in jurul orei 20 30, prin interfonul spitalului, că tatăl meu are o stare bună și nu prezintă semne de accident vascular cerebral și este in sevraj deoarece nu a fumat din dimineata zilei de 15.10.2023 si nu a consumat alcool din data internarii, respectiv 05.10.2023. De asemenea, doamna doctor care s-a recomandat a fi medic de garda ne-a asigurat ca tatal meu este supravegheat si i s-a administrat o perfuzie care contine POTASIU pentru ameliorarea starii de sevraj in care se afla, conform spuselor doamnei. Mentionez ca nu ni s-a permis sa urcam la etajul 6, unde se afla sectia cardiologie a Spitalului Judetean Braila, pentru a-l vedea pe tatal meu respectiv sotul mamei mele, deoarece nu era program de vizite la acea ora.
Ultimul apel telefonic pe care l-am avut cu tatal meu a fost in data de 15.10.2023, in jurul orelor 23 00, care ne-a spus ca vrea sa se culce, dimineata avand descarcare in Franta.
In data de 16.10.2023, la ora 06 13 , am fost apelat telefonic prin centrala spitalului, de către o doamna care s-a recomandat a fi medicul de gardă, Dr. Șerban, care mi-a spus că tatăl meu a plecat din spital, am fost intrebat daca tatal meu a ajuns acasa, intrucat locuim in aproprierea spitalului, si ca probabil tatal meu a plecat sa-si cumpere tigari. Ulterior la ora 06 23 am apelat centrala spitalului, care m-a direcționat la secția cardiologie, unde mi-a raspuns initial o voce barbateasca, dupa care o voce femeiasca care mi-a spus ca este aceeași doamnă, medic de garda, Dr. Serban si ca că tatăl meu a plecat la ora 04 55 și că a fost verificat constant pe parcursul nopții de catre personalul camerei de garda a sectiei cardiologie și că probabil a plecat sa-si cumpere țigări. De asemenea, am intrebat persoana cu care am discutat, prin intermediul centralei spitalului, respectiv nr de telefonm 0239 692 222 , care mi-a facut legatura la sectia cardiologie, daca tatal meu si-a luat telefonul, persoana raspunzandu-mi ca tatal meu si-a lasat telefonul si bunurile pe care le detinea in salonul 609.
In jurul orei 06 30 am fost informat de către Poliție că tatăl meu, Grozavu Victoras a fost găsit decedat, la aproximativ 10 metri de ieșirea spitalului de pe strada Soseaua Nationala Veche, in directia str. Cernauti, respectiv pe strada șoseaua națională veche, sprijinit pe gardul spitalului, la intersecția cu str. Comunarzi, sub un arbore, in directie opusa fata de domiciliul nostru, pe str. Nicolae Titulescu.
Tatăl meu se afla in pijamale și în tălpile goale, fara bunuri asupra sa, cand a fost gasit decedat de catre organele de politie.
Mentionez ca tatalui meu nu i-a fost aplicata branula pana in data de 12.10.2023, iar toate tratamentele aplicate sub forma injectabila si toate prelevarile de material biologic, respectiv sange i-au fost administrate si prelevate folosind seringi, in perioada 05.10.2023-12.10.2023, antebratele tatalui meu prezentand multiple echimoze si intepaturi.
Solicit un răspuns , cum a fost posibil sa se întâmple așa ceva cu tatăl meu? Ce imprejurari au permis unui om, care nu era lucid, lucru semnalat de indata de catre familie personalului sectiei de cardiologie a Spitalului Judetean Braila, din data de 15.10.2023, ora 20 10, sa paraseasca salonul, sectia, aflata la etajul 6 al spitalului, sa paraseasca incinta spitalului si curtea acestuia, urmand sa se prabuseasca la aproximativ 10 metri de o iesire pazita de catre firma de paza ALFARO, in frig, ploaie, pijamale si talpile goale?”